Een psychose is een ingrijpende gebeurtenis – niet alleen voor degene die zelf een psychose meemaakt, maar ook voor naasten en betrokkenen. Het meemaken van een psychose kan dan ook allerlei vragen oproepen, terwijl het vinden van duidelijke en betrouwbare antwoorden niet altijd even makkelijk is. In dit artikel komen vijf boeken aan bod die antwoord geven op vragen zoals: ‘Wat is een psychose?’ en ‘Hoe ondersteun je iemand in je omgeving die een psychose heeft meegemaakt?’. Deze boeken kunnen helpen om na een psychose de regie over je eigen leven weer terug te krijgen, maar ook om beter om te gaan met stigma en onbegrip omtrent psychische aandoeningen zoals een psychose.
Vraagbaak psychose en schizofrenie
Goede informatie is belangrijk voor de behandeling van psychose en schizofrenie, maar ook voor het herstel. Informatie die betrouwbaar (wetenschappelijk onderbouwd) en toegankelijk is voor patiënten én hun naasten, is echter niet altijd makkelijk te vinden. Vraagbaak psychose en schizofrenie biedt daarom toegankelijke kennis over de verschijnselen, de oorzaken, de behandeling en het vóórkomen van psychose en schizofrenie. Het boek is opgebouwd uit vragen en antwoorden, waardoor het makkelijk is om meteen antwoord op jóuw vraag te vinden, zonder direct het hele boek te hoeven lezen.
Vertel ik het wel of vertel ik het niet?
‘Wie eenmaal een psychose heeft gehad wordt nooit meer beter’, zei de psychiater tegen de 21-jarige psychologiestudent Anita Hubner. ‘Je kunt beter je studie opgeven, begeleid gaan wonen en je richten op vrijwilligerswerk.’ Als Anita toen naar haar psychiater had geluisterd, was ze nooit psycholoog geworden. In dit persoonlijke boek, gebaseerd op zowel wetenschappelijk onderzoek als eigen ervaringen van de auteur, leren lezers omgaan met het zelfstigma dat zij ervaren. Ook leren zij aan de hand van concrete oefeningen beslissen of zij al dan niet open zijn over hun psychische aandoening(en) – om uiteindelijk voor zichzelf antwoord te geven op de kernvraag Vertel ik het wel of vertel ik het niet, in verschillende contexten van date tot sollicitatiegesprek.
GRIP bij psychose-gevoeligheid
Het meemaken van een psychose is vaak een schokkende gebeurtenis, en dit boek is er om jongeren te helpen deze ervaring te verwerken en te leren omgaan met hun psychose-gevoeligheid. Zo kunnen zij weer GRIP krijgen – en weer zo goed mogelijk hun leven oppakken. Het boek staat boordevol ervaringsverhalen van mensen die weer GRIP hebben gekregen, en is ook bedoeld voor familieleden en naasten. Want hoewel je zelf moet leren omgaan met een psychosegevoeligheid, hoeft dit niet alleen; dit kun je samen leren.
In gesprek met psychose
Contact maken met mensen in behandeling voor een psychose is vaak lastig, vooral als er sprake is van een gering ziektebesef. Ze willen geen behandeling. Vanuit de patiënt bekeken is dat overigens helemaal logisch, want waarom zou je je laten behandelen wanneer je niet ziek bent? In In gesprek met psychose beschrijft psychiater Jules Tielens een manier om wel contact te krijgen (en te houden) met deze ernstig getroffen mensen. Hij noemt deze techniek de Verbindende Gesprekstechniek. Het boek is bedoeld voor behandelaars, maar ook voor ieder ander die omgaat met psychotische mensen, van psychiaters tot politieagenten en van familieleden tot advocaten.
In gesprek met psychose – deel 2
Dit boek is het langverwachte vervolg op In gesprek met psychose. Het eerste deel van het boek bestaat uit een filosofische behandeling van de fenomenologie van psychose – gefocust rondom de vraag ‘Wat ervaart iemand die een psychose ondergaat nu precies?’ Dit tweede deel staat boordevol praktische tips en gesprekstechnieken, en inspirerende verhalen van (ex)cliënten met psychoses. In combinatie bieden de onderdelen van dit boek motivatie en steun om contact te leggen met iemand met een psychose. Want psychose is in feite een contactprobleem.