De gemiddelde Nederlander is een meester in complimenten van tafel vegen. Let er maar eens op, dan gaat het je opvallen. Als je iemand een compliment geeft over zijn/haar/hun kleding, krijg je in negen van de tien gevallen te horen dat het kledingstuk slechts een koopje was, al heel oud is of ‘maar van de kringloop’. Mensen met een negatief zelfbeeld hebben er nog veel meer moeite mee om complimenten echt te ontvangen en om ze ongecensureerd te laten doorkomen.
Misschien heb jij er ook last van. Denk er eens over na: wat gebeurt er als jij een compliment krijgt? Als een ander iets positiefs zegt over wat je gedaan, gezegd, gemaakt of gepresteerd hebt? Voel je je er ongemakkelijk bij en komen er dan in je hoofd heel snel allerlei ‘ja maren’ op?
‘Wat ik heb gedaan is heel normaal, het stelt niet zoveel voor, er waren allerlei omstandigheden waardoor het me gemakkelijk werd gemaakt…’
Of maak je er in je hoofd juist iets negatiefs van of verbind je er nieuwe eisen aan? Ieder heeft een eigen manier van omgaan met het ongemak van complimenten, maar het komt er in alle gevallen op neer dat de complimenten niet aankomen en niet opgeslagen worden in het geheugen. Een gemiste kans.
Welke manoeuvres herken je?
1. Een compliment niet door laten dringen
Je lijkt het compliment helemaal niet te horen. De boodschap van de ander dringt niet tot je door. Je gaat gewoon door waar je mee bezig was. Je vervolgt het verhaal dat je aan het vertellen was. Het kan zijn dat je mechanisch ‘dank je wel’ zegt, maar gevoelsmatig komt het compliment niet binnen.
2. Het compliment terzijde schuiven, er snel overheen praten
Je hoort het compliment wel, maar vindt het heel ongemakkelijk om het echt tot je door te laten dringen. Je wordt even van je stuk gebracht en praat er snel overheen. Of je maakt de ander gauw een compliment, dat brengt je weer tot rust.
3. Een compliment niet geloven
Je gelooft het compliment niet en dat laat je ook duidelijk horen: ‘Waar baseer je dat op?’ Of: ‘Waar heb je het over?’ Misschien ben je zelfs verontwaardigd: ‘Hoe kom je dáár nou bij?’
Het kan ook zijn dat je alleen maar denkt ‘die meent het niet …’. En weg is het compliment.
4. Het beter weten
Je spreekt degene die je een compliment geeft tegen: ‘Dat vind ik allemaal reuze meevallen’, of: ‘Nou, ik vind het helemaal geen compliment waard’. Misschien ga je zelfs nog een stapje verder: ‘Je bent gek!’
5. Er een andere bedoeling achter zoeken
Het compliment roept argwaan bij je op. Je denkt dat de ander alleen maar iets aardigs tegen je zegt omdat die iets van je wil. Je verwacht dat er onmiddellijk na het compliment een verzoek of een opdracht zal volgen. Of misschien denk je dat de ander je zielig vindt of medelijden met je heeft. Dat het compliment alleen maar een poging is om je op te monteren, maar niet echt gemeend.
Waarom een compliment ontvangen belangrijk is
Je zult er profijt van hebben als je complimenten van anderen kunt ontvangen en ze ook echt kunt laten doordringen. Je stemming wordt beter en het contact met de ander wordt gemakkelijker. En hoe leuk kan het zijn om op die manier meer over je positieve kanten te weten te komen? Dat helpt bij het vergroten van je zelfvertrouwen, bij het versterken van je zelfbeeld.
Eigenlijk is het ontvangen van complimenten simpel. Goed luisteren naar de ander, de ander aankijken en laten uitpraten is een eerste stap. Er niet overheen praten, maar de boodschap even laten bezinken is de volgende. Geef geen aandacht aan de ‘ja maren’ die bij je opkomen, geloof de ander op zijn woord. Zeg ‘dank je wel’ of ‘fijn om te horen’, zodat voor de ander duidelijk is dat het compliment is aangekomen. Voor mensen met een negatief zelfbeeld is het goed om de complimenten op te schrijven en de aantekeningen regelmatig door te lezen.
Een compliment aanvaard, en nu?
Complimenten ontvangen, door laten dringen en écht horen is een kunst die te leren is door veel te oefenen. Benieuwd naar het recept? Kijk voor meer informatie en verschillende oefeningen in de herziene uitgave van Negatief zelfbeeld. Sinds de verschijning in 2010 heeft dit zelfhulpboek al meer dan 50.000 mensen geholpen om stapsgewijs een positief zelfbeeld op te bouwen. Het boek is zo opgezet dat je het zelfstandig kunt gebruiken, maar ook met ondersteuning van een therapeut.
Extra oefening: Werk aan een positief zelfbeeld
Hoe kom je aan zo’n positief zelfbeeld? Door de stappen uit Positivity journal te volgen kun je je negatief zelfbeeld ombuigen naar een positief zelfbeeld.
Ga naar de oefening: Bouwstenen voor een positief zelfbeeld.