Er zijn veel boeken uitgegeven over het verband tussen onveilige hechting in de jeugd en toxische liefdesrelaties in het volwassen leven. Misschien ben je hier omdat je wilt leren hoe je gezonde relaties kunt ontwikkelen of hoe je je eigenwaarde kunt opbouwen. Of misschien wil je meer weten over (liefdes)verslaving of je hechtingspatronen. Hieronder vind je een selectie boeken die je kunnen helpen om je gedrag (en dat van je partner) in liefdesrelaties verder te onderzoeken.
Koppel de overtuigingen uit je jeugd aan je relatiebreuk
Niemand ontwikkelt zomaar een liefdesverslaving. Volgens psycholoog Cortney Warren ontstaan symptomen van liefdesverslaving vaak door lessen uit de kindertijd en de hechtingspatronen die je hebt opgebouwd met jouw ouders of verzorgers.
In het boek Afkicken van je ex bespreekt Warren onder andere het verhaal van Sofia, die na haar relatiebreuk totaal verloren en verraden was. Haar obsessieve gedachten en heftige emoties kwamen voort uit de onveilige hechtingsrelaties die zij met haar ouders had.
Ga eens na hoe de dynamiek in je gezin van herkomst jou en je relaties als volwassene heeft beïnvloed. Het kan verhelderend zijn om te ontdekken welke kernovertuigingen jouw liefdesleven beïnvloeden. Doe hier de oefening: Wat jouw gezin je over liefde heeft geleerd.
Non-monogaam en toch gehecht aan een partner
Liefde komt in vele vormen en maten. In Liefde en vrijheid in gay-relaties neemt psycholoog Marc Weideveld ons mee in de binnenwereld van homostellen die de balans zoeken tussen seksuele bevrediging en de intimiteit van een vaste relatie.
Blijven de partners monogaam of geven ze elkaar toestemming om seks te hebben met andere personen? Weideveld stelt de lezer voor om eerst zelf te bedenken wat jouw drijfveren zijn voor een open relatie. Doe deze oefening vóórdat je het gesprek aangaat met je partner of overgaat in de actie (lees: seks hebt met iemand anders).
Weideveld biedt praktische handvatten om in een non-monogame relatie ruimte te scheppen voor openheid en eerlijkheid. Dit boek is een aanrader voor mensen die willen begrijpen hoe ze hun grenzen en verlangens in open relaties kunnen communiceren.
Zelfregulatie: het antigif voor een toxische relatie
‘It’s me, hi. I’m the problem, it’s me’, zingt de popzangeres Taylor Swift in het nummer Anti-Hero. Net zoals Swift dagen Van Meekeren en Spaans de lezer uit om het eigen gedrag in (liefdes)relaties te onderzoeken.
Ben je smoorverliefd op je partner, maar lopen de emoties regelmatig hoog op? Dan kan dat te maken hebben met jouw Window of Tolerance – de ruimte waarin je emoties op een gezonde manier kunt verwerken. Het hulpboek Zelfregulatie staat vol tips om jezelf te leren reguleren, zodat je beter kunt omgaan met spanningen in relaties en voorkomt dat je in een toxisch patroon belandt.
Lees meer erover in de voorpublicatie: Zelfregulatie: grip op heftige emoties.
Onveilig hechting in relatie met een emotioneel onvolwassen mens
Volgens klinisch psycholoog Lindsay C. Gibson erkennen emotioneel onvolwassen mensen vaak niet de gevoelens van hun partner, wat kan leiden tot frustratie en pijn. In Loskomen van emotioneel onvolwassen mensen biedt Gibson inzicht in hoe je jezelf kunt beschermen tegen de negatieve effecten van een dergelijke relatie.
In dit vervolg op Ongezien opgegroeid en Emotioneel onafhankelijk biedt Gibson steun aan degenen die zich niet gewaardeerd voelen in hun (toxische) liefdesrelatie. Door de dilemma’s van haar cliënten te bespreken, laat ze zien welke valkuilen er zijn in het contact met emotioneel onvolwassen mensen en hoe je deze kunt ontwijken.”
Dit boek is een praktische handleiding voor mensen die hun grenzen willen bewaken en uit een toxische dynamiek willen stappen.
Hoe veilig hechten het verschil maakt in je relatie
Verbonden van Amir Levine en Rachel Heller is een toegankelijke gids gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Het onderwerp van dit boek is hechtingsstijlen. Door te ontdekken wat jouw hechtingsstijl is, krijg je een beter inzicht in je gedrag in liefdesrelaties.
Dit boek biedt oefeningen om zowel alleen als met je partner te doen en helpt je een evenwichtigere, gezonde relatie te ontwikkelen.