In deze terugblik op 2024 zetten we de tien boeken op een rij die hoog op jullie leeslijst stonden. Deze leeslijst weerspiegelt de interesses en behoeften van cliënten, zelfhulpzoekers en mensen die zich graag verdiepen in psychologie en psychiatrie. Of het nu ging om beter omgaan met verlies (Verlieskunst), jezelf bevrijden van toxische relaties (Afkicken van je ex én Loskomen van emotioneel onvolwassen mensen) of leren omgaan met autisme (Is dit autisme?), deze boeken boden herkenning, inzicht en praktische ondersteuning.
Van emotieregulatie (Zelfregulatie) en beter slapen (Rustig slapen) tot de complexe emoties rondom een ouder met dementie (Zorgen voor je ouder met dementie), deze titels raakten onderwerpen die voor velen herkenbaar waren. Soms zelfs met een knipoog, zoals in Zo ongelukkig mogelijk in 8 stappen, dat humor combineert met waardevolle levenslessen. Deze boeken lagen op nachtkastjes, werden gedeeld met vrienden en waren gespreksonderwerp bij de koffie. Ze inspireerden lezers om dieper in zichzelf en hun relaties te duiken. Ben je benieuwd naar de titels die in 2024 op de boekenplank stonden? Bekijk deze lijst en laat je inspireren.
1. We zijn níét ‘allemaal een beetje autistisch’
Het boek Is dit autisme? is pas net verschenen, maar wordt door jullie al volop gelezen. Dank daarvoor! Het boek combineert professionele inzichten met persoonlijke ervaringen van meer dan honderd autistische personen. Daarnaast hebben de auteurs Donna Henderson, Sarah Wayland en Jamell White, zelf neurodivergent, ook hun eigen verhalen erin opgenomen.
Dit vriendelijke en genuanceerde handboek over autisme biedt een diepgaand begrip van wat autisme is en hoe mensen op het spectrum – of degenen die iemand met autisme kennen – hiermee kunnen omgaan. Bekende misvattingen worden krachtig ontkracht, ondersteund door de stemmen van mensen met autisme zelf. Slimme vergelijkingen zetten je daarnaast aan het denken. Zo is het hebben van één of twee kenmerken niet hetzelfde als ‘een beetje autistisch’ zijn.
‘Je kunt gezwollen enkels hebben zonder zwanger te zijn!’ – Andrew, vriend van de auteurs
Lees de voorpublicatie van Is dit autisme? >
2. Hoe kan ik tot hen doordringen?
Na de verschijning van Ongezien opgegroeid en Emotioneel onafhankelijk ontving Lindsay Gibson veel vragen over hoe je kunt doordringen tot emotioneel onvolwassen mensen. Op basis van gesprekken met cliënten schetst de klinisch psycholoog herkenbare situaties waarin zij zich bevinden. Veel mensen ervaren een gebrek aan erkenning, wederkerigheid en emotionele betrokkenheid.
Voor wie is opgegroeid met emotioneel onvolwassen ouders is de behoefte om tot hen door te dringen vaak pijnlijk herkenbaar. In Loskomen van emotioneel onvolwassen mensen biedt Gibson een warm en troostend perspectief. Ze beschrijft waar die behoefte vandaan komt en welke strategieën mensen hebben gebruikt om begrip te zoeken. Dit leidt tot verhelderende reflecties en nieuwe inzichten.
Lees de voorpublicatie: Waarom emotioneel onvolwassen mensen je inspanningen niet erkennen >
3. Wat is de zin van mijn verlies?
Verlieskunst laat zien dat verlies, net als liefde, een fundamenteel onderdeel is van het menselijk bestaan. Carlo Leget en Mai-Britt Guldin – met een achtergrond in psychologie, theologie en filosofie – herzien de bekende rouwmodellen en wijzen op een belangrijke ontbrekende factor: zingeving. In het veelgebruikte model van de vijf fasen van rouw missen zij bijvoorbeeld de verbinding met zingeving en spiritualiteit, iets wat zij in dit boek centraal stellen.
Lees de voorpublicatie: Verlies en betekenis van het bestaan >
4. Voor flow in je dagelijkse leven
Hoe kun je sterker uit uitdagingen komen en meer flow ervaren in je leven? In Kwetsbaar en krachtig helpen Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen je om niet alleen je sterke kanten te ontdekken, maar ook beter om te gaan met je kwetsbaarheden. Aan de hand van praktische oefeningen en inspirerende inzichten leer je balans te vinden tussen rust en veerkracht. Dit boek laat zien hoe je uitdagingen kunt omarmen en daarmee je innerlijke kracht kunt vergroten.
Ben je een behandelaar of trainer?
Goed leven met psychische klachten. Handleiding voor trainers is op Boom.nl gratis beschikbaar gesteld, inclusief een werkboek voor cursisten. Download de handleiding voor trainers >
Lees de voorpublicatie: Ontdek je sterke kanten voor meer flow in je leven >
5. Zelfhulp: beter slapen en emoties reguleren
De volledig herziene Boom hulpboeken Rustig slapen en Zelfregulatie bieden praktische handvatten om respectievelijk je slaap te verbeteren en je emoties te reguleren. Beide boeken hebben een frisse look en zijn volledig geactualiseerd.
Somnoloog-slaaptherapeut Ingrid Verbeek begeleidt al jaren mensen met slaapproblemen. In Rustig slapen biedt ze praktische oefeningen, zoals de Slaapevaluatielijst, en advies dat per levensfase verschilt.
Lees de voorpublicatie: over melatonine, ochtend- en avondtypes >
Met Zelfregulatie helpen Erwin van Meekeren en Jaap Spaans lezers om grip te krijgen op heftige emoties . Dit boek biedt praktische tips om emoties te reguleren, negatieve gedachten te beheersen en je relaties te verbeteren. Met een stapsgewijze aanpak werk je aan meer controle over je gedrag en gedachten.
Lees de voorpublicatie: Zelfregulatie voor grip op heftige emoties >
6. ‘Hoelang denk je al aan zelfdoding?’
Hoe praat je over iets dat bijna onbespreekbaar lijkt? In Praat erover biedt Jan Meerdinkveldboom handvatten om suïcidale gedachten bespreekbaar te maken. Het boek helpt zowel mensen die zelf worstelen met deze gedachten als hun naasten en hulpverleners. Door praktische tips en ervaringsverhalen wordt duidelijk hoe je een open gesprek kunt voeren, begrip kunt tonen en samen naar oplossingen kunt zoeken. Een onmisbaar boek voor iedereen die wil leren hoe je dit complexe, maar belangrijke onderwerp kunt benaderen.
Lees de voorpublicatie: Hoe praat je over suïcidale gedachten en gevoelens >
Denk jij aan zelfmoord? Praat erover! Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl
7. Hoe steun je een transgender kind?
Hoe ga je om met de ontdekking dat je kind transgender is? In Als je kind trans is delen Dies van Reemst, Janine Verduin en Eline Janssen praktische handvatten, persoonlijke ervaringen en deskundige inzichten om ouders te ondersteunen in deze emotionele en vaak complexe reis. Het boek biedt hulp bij het begrijpen en accepteren van genderidentiteit, en begeleidt ouders in het bieden van steun aan hun kind. Een waardevolle gids voor ouders die zich samen met hun kind willen navigeren door dit proces.
Lees de voorpublicatie: Waarom had ik niet door dat mijn kind trans is? >
8. Ik krijg mijn ex niet uit mijn hoofd
Waarom is het zo moeilijk om je ex los te laten? In Afkicken van je ex helpt dr. Cortney Soderlind Warren je te begrijpen waarom je vasthoudt aan een verbroken relatie en biedt ze praktische stappen om verder te gaan.
Met inzichten uit de psychologie en oefeningen, zoals de exaholic test, leer je hoe je emotioneel loskomt, jezelf herontdekt en ruimte maakt voor een nieuw begin. Dit boek is een must-have voor iedereen die worstelt met liefdesverdriet.
Doe de exaholic test: Verslaafd aan mijn ex >
9. Voortdurend paraat staan voor je ouder met dementie
De zorg voor een ouder met dementie is niet te vergelijken met andere vormen van mantelzorg. Deze zorg is uniek, stellen Amerikaanse specialisten Thomas F. Harrison en Brent P. Forester in het boek Zorgen voor je ouder met dementie. Dit boek is bedoeld voor iedereen die zorg draagt voor een ouder met dementie. Steeds meer mensen hebben te maken met een ouder die door alzheimer of een andere vorm van dementie langzaam maar zeker de grip op de wereld verliest.
Als er één les is, dan is het deze: er is geen perfecte manier om voor iemand met dementie te zorgen. Het doel is om jou te helpen je stress te verminderen, en gezonder en gelukkiger te zijn, zodat je uiteindelijk beter voor je ouder kunt zorgen. Veel verzorgers in Amerika hebben veel lessen en troost gehaald uit dit boek. Ben jij zelf verzorger van een ouder met dementie, of ken je iemand in deze situatie? Dan is deze complete gids een aanrader.
Lees de voorpublicatie: Wanneer is het oké om te liegen tegen je ouder metdementie? >
10. Snelcursus ongelukkig worden
‘Zou het niet humoristisch zijn, om eens op te schrijven wat mensen vaak doen om zichzelf ongelukkig te maken?’ Auteur Niels den Daas vertelde tijdens een interview over het ontstaan van zijn boek Zo ongelukkig mogelijk in 8 stappen. Lees hier het volledige interview.
Hoewel dit boek humoristisch is bedoeld, schuilt er een serieuze boodschap achter. Door te focussen op ongeluk, helpt het je bewust te worden van patronen die je in de weg staan. Zo creëer je ruimte om verandering aan te brengen. Dit maakt Zo ongelukkig mogelijk in 8 stappen een zelfhulpboek als geen ander.
Lees de voorpublicatie: De sleutel tot ongeluk: vat alles persoonlijk op >
Verwacht in 2025
Volgend jaar blijven wij boeken uitgeven over veelbesproken onderwerpen in de ggz. Denk aan de nieuwste inzichten op het gebied van psychische aandoeningen, behandelmethoden en diagnostiek.
Het voorjaar gaat over groei. Daarom verschijnen er meerdere psychologieboeken voor ouders. Met bekende en nieuwe auteurs. Bekijk hier het overzicht van de te verschijnen boeken in het voorjaar 2025: