Quiet quitting, ofwel alleen het minimale doen op je werk, langzaam afhaken en minder betrokken raken. Het is een groeiend fenomeen, dat is opgekomen met het digitale werken. Het is letterlijk makkelijker geworden om meer afstand te houden van je baan. Voor werkgevers is quiet quitting een uitdaging: teams werken minder goed samen en groei stagneert wanneer de betrokkenheid afneemt. En de quiet quitters zelf lopen kansen op groei, ontwikkeling en waardering mis als ze zich steeds meer afsluiten. Dus wat doen we eraan? Psycholoog, coach en auteur Mirjam Engelkes legt uit waar quiet quitting vandaan komt en hoe de basisbehoefte verbondenheid kan helpen.

Aan de ene kant kun je quiet quitting als iets positiefs zien: vooral millennials en gen Z’ers kiezen er bewust voor om stipt om 17:00 hun laptop dicht te klappen en gaan zo een werkcultuur tegen waarin je altijd maar aan moet staan. Het is een soort verzet tegen een cultuur die burn-outs in de hand werkt. Maar als je minder betrokken bent, haal je ook minder voldoening uit je werk.
Verbondenheid op de werkvloer: een basisbehoefte in tijden van verandering
Verbondenheid is een basisbehoefte. Het is een van de fundamenten van ons welzijn, niet alleen voor kinderen, maar in ons volwassen leven en dus op de werkvloer. Verbondenheid is essentieel voor motivatie en betrokkenheid. Het gevoel dat je ertoe doet, dat je gezien wordt en dat er aandacht is voor jouw behoeften. Maar in een wereld van reorganisaties, thuiswerken en digitale communicatie staat dit onder druk. Welke factoren werken verbondenheid tegen en dragen bij aan quiet quitting?
- Onzekerheid door verandering – Reorganisaties, hoog ziekteverzuim en verloop maken het moeilijk om je echt onderdeel van een team te voelen. Dit kan leiden tot verminderde betrokkenheid.
- Digitale communicatie – E-mail, Teams, WhatsApp: superhandig, maar het mist nuance en non-verbale signalen. Hierdoor ontstaan sneller misverstanden, blijft het contact vaak zakelijk en kunnen teamprocessen minder zichtbaar worden. Wie praat met wie? Hoe worden beslissingen genomen? Dit kan leiden tot het gevoel buitengesloten te worden.
- Thuiswerken & flexibiliteit – Vrijheid in werkuren is fijn, maar kan ook isolatie en wantrouwen veroorzaken. Werkt die collega thuis écht? Hoe betrokken is iedereen nog? Sociale vergelijking en transparantie nemen af.
- Ziekteverzuim – Langdurige werkdruk en een gebrek aan aandacht voor het welzijn van medewerkers kunnen leiden tot uitval. Zonder oprechte interesse en erkenning van werkstress of privéomstandigheden groeit de afstand tot het werk.
Quiet quitting en meer ziekteverzuim
Het gevolg hiervan? Quiet quitting en meer ziekteverzuim. Medewerkers doen alleen het minimale, voelen zich minder betrokken en haken langzaam af zonder dat iemand het doorheeft. Verbondenheid is de oplossing.
Hoe zorg je voor meer verbondenheid?
- Leidinggevenden: bespreek met je team hoe je verbondenheid kunt vergroten, in plaats van oplossingen op te leggen. Luister en zoek samen naar wat werkt.
- HR: Toon oprecht en actief interesse, herken de signalen en onderneem actie.
- Medewerkers: Voel je dat je afstand neemt? Trek op tijd aan de bel, bespreek wat je nodig hebt en zoek samen naar oplossingen. Zoek zelf ook actief contact, wees vaker op de werkvloer, maak een praatje en kom uit je isolement. Verbondenheid begint bij jezelf!