Het boze kind, de veeleisende ouder, de pleaser of de gezonde volwassene – binnen schematherapie bestaan verschillende modi: dit zijn emotionele toestanden waarin je terecht kan komen als een schema wordt geactiveerd. Welke schema’s en modi zijn bij jou vaak actief? Test het zelf en krijg meer inzicht in jouw patronen.
Wat zijn schema’s?
‘Iedereen laat me altijd in de steek’, ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘het kan altijd beter’. Deze gevoelens horen bij schema’s uit schematherapie – respectievelijk bij het schema verlating, minderwaardigheid en meedogenloze normen. In totaal zijn er achttien schema’s, ofwel brillen waardoor je naar de wereld kijkt. Schema’s kunnen in meer of mindere mate aanwezig zijn en ze verschillen van persoon tot persoon. Hoe sterker een schema, hoe heftiger het gevoel dat opkomt is en hoe langer het blijft hangen.
Welke schema’s zijn bij jou vaak actief?
Test het zelf met de YSQ S3 vragenlijst op de website van de Vereniging voor Schematherapie.
Wat zijn modi?
Als een schema getriggerd wordt, reageer je emotioneler dan andere mensen in een bepaalde situatie. De emotionele toestand waarin je terechtkomt, heet een modus (meervoud: modi). Dit kan functioneel zijn, zoals de modus de gezonde volwassene, maar je kan ook teruggaan naar het kleine kind dat je vroeger was, zoals de kwetsbaarkindmodus, en zo zijn er nog veel meer. Modi zijn onder te verdelen in kindmodi, oudermodi, copingmodi (beschermers) en functionele modi. Lees in dit artikel over de verschillende modi die er zijn.
Welke modi zijn bij jou vaak actief?
Test het zelf met de Schemamodi vragenlijst SMI op de website van de Vereniging voor Schematherapie.
Kom erachter hoe je jouw patronen kunt doorbreken
In het boek Unstuck. Dealen met overbelasting, perfectionisme en niet weten wat je wilt van Fleur Kraanen en Marieke Hesseling wordt naar bovenstaande vragenlijsten verwezen
In het boek zelf lees je veel meer over schema’s en modi, maak je een overzichtelijk modusmodel en ontdek je hoe je jouw patronen kunt veranderen. Dit boek is vooral gericht op millennials en de issues waar zij vaak tegenaan lopen, zoals overbelasting, perfectionisme en niet weten wat je wilt. (Maar het boek is net zo relevant voor andere generaties!)