In de DSM-IV viel de posttraumatische-stressstoornis (PTSS) nog onder de angststoornissen. Een aanzienlijke wijziging is dat PTSS in de DSM-5 in een nieuw hoofdstuk is opgenomen: psychotrauma- en stressorgerelateerde stoornissen. Daarnaast zijn ook de criteria op een aantal fronten gewijzigd.
In de DSM-IV viel de posttraumatische-stressstoornis (PTSS) nog onder de angststoornissen. In het Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen (DSM-5®) is de stoornis echter in een geheel nieuw hoofdstuk opgenomen: psychotrauma- en stressorgerelateerde stoornissen. Daarnaast zijn ook de criteria op een aantal fronten gewijzigd. Deze wijzigingen zijn beschreven in het whitepaper ‘Posttraumatische-stressstoornis’.
Lijdensdruk belangrijke factor bij classificeren PTSS
Volgens de DSM-5-classificatie van PTSS vormt de blootstelling aan een feitelijke of dreigende dood, ernstige verwonding of seksueel geweld de trigger voor het ontstaan. Ongeacht de trigger benadrukt de DSM-5 dat er sprake moet zijn van een klinisch significante lijdensdruk of beperking in de sociale interacties van de betrokkene om een PTSS-classificatie toe te kennen.
Twee subtypen van PTSS toegevoegd
Aan de classificatie PTTS zijn twee subtypen toegevoegd: PTSS bij kinderen jonger dan 6 jaar en PTSS met prominent aanwezige dissociatieve symptomen.
Ontdek de DSM-5-TR
In november 2022 is de DSM-5-TR verschenen. Deze text revision van het handboek bevat de actuele classificatie van psychische stoornissen. Het biedt een systematische onderverdeling, van de meest voorkomende tot de zeldzaamste stoornissen, met alle bijbehorende criteria. De DSM-5-TR is de opvolger van de DSM-5.