Hoera, ons platform bestaat een heel jaar! Als we terugblikken op 2023, valt op dat onze lezers breed geïnteresseerd zijn. De populairste artikelen zijn een mix van serieuzere stukken voor de ggz-professional en toegankelijkere artikelen voor de in psychologie en psychiatrie geïnteresseerde lezer. Wat lazen jullie zoal? Ontdek de top 5 meest gelezen artikelen van het afgelopen jaar!
1. Hoe jij je hecht in liefdesrelaties
Sinds de verschijning van het populaire boek Verbonden (originele titel: Attached) is de term hechtingsstijl niet meer weg te denken in gesprekken over liefdesrelaties. Geluk in de liefde vinden is namelijk geen kwestie van toeval, maar van zelfkennis en inzicht. Wat hechting is, welke hechtingsstijlen er zijn en welke cruciale rol hechting speelt in de liefde lees je in het artikel Hechtingsstijlen en hun impact op de liefde.
Nu je er toch bent. Ontdek hier ook jouw hechtingsstijl >
2. Hoe je patronen kan doorbreken met schematherapie
In de voorpublicatie van Unstuck krijg je van Marieke Hesseling en Fleur Kraanen, beiden psycholoog en millennial, een korte uitleg over wat schema’s zijn en hoe je aan je zoektocht naar triggers kunt beginnen. Word je bijvoorbeeld kwaad op jezelf als je baas je betrapt op een spelfout? Kun je wel door de grond zakken als je er bij het afrekenen van je boodschappen achter komt dat je je pinpas (en telefoon met Apple Pay) vergeten bent? Als je een van deze situaties herkent, dan weet je dat er een schema actief is. Een disfunctioneel schema, om precies te zijn. Hoe komen we aan die schema’s? Je leest het in Patronen doorbreken met schematherapie.
3. Whitepaper over genderdysforie
Nieuw in de DSM-5: Genderdysforie. De DSM bepaalt niet alleen hoe we psychische stoornissen definiëren en classificeren, maar heeft ook een impact op de manier waarop mensen zichzelf en elkaar zien. Daarom heeft de American Psychiatric Association er in de vijfde editie van het Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen (DSM-5®) voor een noodzakelijke revisie gezorgd. Ter vermijding van stigmatisering is de classificatienaam genderidentiteitsstoornis vervangen door genderdysforie en zijn er ook andere belangrijke zaken in de criteria verduidelijkt. Mensen die een genderdysforie ervaren, hebben behoefte aan een classificatie op basis waarvan hen toegang tot de zorg verleend kan worden, maar die hen niet in sociaal, beroepsmatig of wettelijk opzicht tegenwerkt.
4. Nieuwste diagnose in de DSM-5-TR: Persisterende-rouwstoornis
Mensen met traumatische rouw ervaren langer dan een jaar na het verlies nog een kwellend verlangen naar hun dierbare of sterke emotionele pijn bij het denken aan diegene. Vaak is het allesbepalend voor wat men denkt, doet en voelt. Er is sprake van een persisterende-rouwstoornis (PRS). De enige nieuwe diagnose in de tekstrevisie van de DSM-5. Prof. dr. Geert Smid vertelt in het artikel Persisterende-rouwstoornis in de DSM-5-TR over wat deze nieuw diagnose betekent en wat het belang ervan is. Voor de laatste ontwikkelingen en inzichten rond de diagnostiek en behandeling van PRS verscheen in 2022 de herziening van het Handboek traumatische rouw.
5. Hoe ga je verder met spijtgevoelens
Wie over het algemeen ‘had ik maar …’ denkt, heeft spijt. Deze gevoelens van spijt kunnen leiden tot eindeloze zelfkritiek, depressie en besluiteloosheid. Met deze korte vragenlijst uit het vertaalde boek Had ik maar … (originele titel: If Only. Finding Freedom from Regret) kom je erachter of jij iemand bent die vaak spijt ervaart en wat je vervolgens kunt doen met deze spijtgevoelens.
‘Spijtgevoelens zijn onderdeel van een interessant leven.’
De spijttheorie van dr. Robert L. Leahy zet aan tot denken, maak daarom gerust tijd voor dit artikel – anders krijg je misschien spijt … Ga naar Vaak spijt? Bereken je spijtscore >
Lees meer
Artikelen over de laatste ontwikkelingen, zelftests, oefeningen, interviews en columns over psychologie & psychiatrie; hier lees je het allemaal. Met dank aan de auteurs raak je ook in het nieuwe jaar gelukkig nooit uitgelezen.