Geen leven zonder slaap, zonder slaap geen leven. Goede slaap is een van de drie pijlers van een gezonde leefstijl, naast goede voeding en voldoende beweging. Er is veel informatie te vinden over voeding en beweging, maar voor slaap is vaak minder aandacht. Gelukkig komt daar de laatste jaren verandering in, want slaap is onmisbaar als we overdag goed willen functioneren en willen genieten van de mooie dingen in het leven. Somnoloog-slaaptherapeut Ingrid Verbeek schreef er het zelfhulpboek Rustig slapen over. Ze beschrijft hier de opzet van het boek én de zes thema’s waar je mee aan de slag kunt gaan om rustig te slapen.
Een goede nachtrust is een uitdaging. Er is genoeg leed om van wakker te liggen, zowel persoonlijk als wereldwijd. Bovendien leven we in een 24 uursmaatschappij, waarin we altijd ‘aan’ kunnen staan. De moderne mens leeft bovendien steeds meer alsof alles wat niet goed is ‘te fixen’ is. Alles is zogenaamd maakbaar. Het liefst zouden we net als onze computers een aan-uitknop hebben voor de slaap. Helaas werkt het niet zo. Slaap is maatwerk, het is geen one size fits all. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander helemaal niet. Iedereen is anders, iedereen slaapt anders en we slapen ook niet ons hele leven hetzelfde.
‘Slaap hoeft geen groot probleem te worden als je weet hoe het werkt en wat je er zelf aan kunt doen.’
Meestgestelde vragen over rustig slapen
- Heb je een slaapprobleem?
- Wat is een goede slaap?
- Waarom slapen we eigenlijk?
- Hoe verandert slaap gedurende de levensloop?
- Wat kun je zelf doen om beter te slapen?
- Wanneer is het aan te raden om hulp te zoeken?
Deze vragen komen allemaal aan bod in het boek. De antwoorden worden geïllustreerd met persoonlijke verhalen van mijzelf, en van goede en slechte slapers. De voorbeelden komen zowel uit mijn eigen leven als uit mijn jarenlange ervaring als somnoloog-slaaptherapeut. Het uitgangspunt is dat als je meer kennis hebt over slaap, je geruster kunt gaan slapen. Slaap hoeft geen groot probleem te worden als je weet hoe het werkt en wat je er zelf aan kunt doen.
6 thema’s voor betere slaap
Rustig slapen is een informatief en praktisch hulpboek over slaap gedurende de hele levensloop, met aandacht voor wat normaal is, wat je zelf kunt doen als de slaap verstoord raakt, wanneer het goed is om hulp te zoeken en waar je die kunt vinden. Het kan je dus echt helpen om de balans te vinden tussen actief aan de slag gaan om beter te slapen en stoppen met je best doen om te slapen.
Je kunt elk hoofdstuk in het boek onafhankelijk van de rest lezen, maar als je je hebt voorgenomen je slaapproblemen aan te pakken, dan doe je er goed aan het van a tot z door te nemen. In hoofdstuk 2 ga je na of je een slaapprobleem hebt. Hoofdstuk 3 en 4 ontrafelen het mysterie van slaap en beantwoorden vragen als: Waarom slapen we? Hoe wordt slaap geregeld in ons lichaam? Wat is de invloed van stress op slaap? En: Wat is goede slaap en hoe verandert slaap gedurende ons leven? Vervolgens ga je zelf aan de slag om beter te slapen. In de hoofdstukken 5 tot en met 8 vind je oefeningen waarmee je aan de slag kunt om je slaap te verbeteren.
Met behulp van oefeningen richt je je op zes thema’s:
- inzicht krijgen in je eigen slaap;
- een goede basis om te kunnen slapen;
- het verbeteren van de slaapkwaliteit
- ontspanning & balans;
- omgaan met piekeren; en
- stoppen met je best doen om te slapen.
Te veel aandacht voor slaap werkt averechts. De oefeningen in het boek lijken daarom misschien wat tegenstrijdig, omdat je van alles gaat doen om beter te slapen. Ze helpen je echter vooral om de omstandigheden te verbeteren voor het automatische proces dat slaap in essentie is. Hoe harder je probeert om te slapen, hoe slechter het vaak gaat. Daarom ga je in hoofdstuk 9 stoppen met je best doen om te slapen. In hoofdstuk 10 ga je na of de oefeningen je wat geholpen hebben en in hoofdstuk 11 kun je lezen waar je hulp kunt vinden als je er zelf niet uitkomt.
Balans tussen doen en laten
Rustig slapen kan je helpen om de juiste balans te vinden tussen enerzijds dingen doen en anderzijds dingen laten om je slaap te verbeteren. Streef hoe dan ook niet naar perfectie, dat werkt averechts. Bedenk dat er iedere avond een nieuwe ronde met nieuwe kansen is. En ook al heb je dan slaapproblemen, blijf je vooral richten op een leven dat voor jou prettig is. Het is niet leuk, maar je kan best een paar slechte nachten per week hebben zonder er heel veel last van te hebben overdag. Als je je er niet te veel zorgen om maakt. Probeer zo min mogelijk onrustig wakker te liggen in je bed. Het wakker liggen is niet leuk, maar een mens is veerkrachtig.
Kijk ook eens op www.leerslapen.nl voor ondersteunend materiaal.
Lees meer in Rustig slapen
Rustig slapen van Ingrid Verbeek is een op wetenschappelijke feiten gebaseerd zelfhulpboek. Je kunt testen in hoeverre je een slaapprobleem hebt. Dat is sterk afhankelijk van in welke levensfase je je bevindt, want een student slaapt anders dan een jonge ouder, en een scholier slaapt anders dan iemand van middelbare leeftijd. Vervolgens lees je wat je kunt doen om beter te slapen, wanneer het aan te raden is om hulp te zoeken en waar je die kunt vinden.