Mindfulness is een vorm van bewustzijn en aandacht die wetenschappelijk bewezen voordelen heeft op psychologisch, cognitief, fysiek en neurobiologisch vlak. Door mindfulness verminder je niet alleen klachten, maar versterk je ook positieve kwaliteiten. Je focust je aandacht op het hier en nu. Wil jij weten hoe je mindfulness op meerdere vlakken in je leven kan toepassen? Deze zes boeken helpen je op weg.
Compassie in je leven
Compassie of mededogen is het vermogen ons betrokken te voelen bij pijn en lijden – van onszelf en van anderen. Het gaat samen met de bereidheid ons in te zetten om dit lijden te verlichten en te voorkomen. Elk mens beschikt over het vermogen tot compassie en kan dit vermogen verder ontwikkelen en verdiepen met compassietraining. Het hulpboek Compassie in je leven bevat een compassietraining die bestaat uit acht stappen, met daarbij 28 meditatieoefeningen en werkbladen. De oefeningen zijn gebaseerd op publicaties en de ervaring van het werken met de Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) training.
Relativeren is ook een kunst
Emoties horen bij het leven. Ze geven kleur en diepgang, maar blijken soms ook ongrijpbare ‘dingen’. Terwijl we zo veel mogelijk positieve emoties najagen, brengen negatieve emoties ons flink van ons stuk. Wie wil leren om op een gezonde en constructieve manier met zijn of haar emoties om te gaan, kan aan de slag met Relativeren is ook een kunst. Mariëtte Baanders laat zien hoe je inzichten uit de boeddhistische levensleer inzet om je gevoelsleven in bevredigende banen te leiden. Ze gaat daarmee verder dan het gangbare mindfulness of het leven-in-het-moment. Emoties drijven namelijk niet altijd als wolkjes voorbij. Soms hebben we juist actie nodig om ons beter te voelen.
De Boeddha-pil
Miljoenen mensen mediteren dagelijks en mindfulness en meditatie worden aangeraden voor… bijna elk probleem. Maar verbeteren zij ons leven echt? In De Boeddha-pil leggen Miguel Farias en Catherine Wikholm meditatie en mindfulness onder de loep. Hun onderzoek toont de voordelen, de beperkingen en zelfs de risico’s van deze technieken, waarbij duidelijk wordt dat vrede en geluk misschien niet altijd het eindresultaat zijn. De auteurs combineren inzichten uit tientallen jaren wetenschappelijk onderzoek met fascinerende (reis)verhalen, gesprekken met spirituele leiders en therapeuten. Zij laten zien wat met mindfulness en meditatie wel en wat er niet mee bereikt kan worden.
De kunst van mindful communiceren
Communicatie en verbinding zijn van levensbelang en dankzij ons complexe brein kunnen we dit doorgaans goed. Toch verloopt communicatie lang niet altijd adequaat. In sommige situaties biedt mindfulness dan uitkomst. In De kunst van mindful communiceren komen zes communicatiemethoden aan de orde waarin mindfulness impliciet of expliciet een rol speelt. Onder andere Geweldloze Communicatie, Deep Listening, Greenzone, Open Dialogue en Interpersoonlijke Mindfulness. Het zijn communicatiemethoden die relevant zijn voor iedereen die met mensen werkt én die goed geïmplementeerd kunnen worden in organisaties.
Voluit leven (2024)
Het populaire zelfhulpboek Voluit leven is inmiddels al meer dan 60.000 exemplaren verkocht. Het boek is vertaald naar het Engels, Deens en Duits. De herziene uitgave is geactualiseerd en heeft een nieuwe vormgeving.
Veel mensen ervaren hun leven als onbevredigend, omdat zij last hebben van psychisch leed zoals angst, somberheid, onzekerheid of vermoeidheid. Pas als deze klachten zijn overwonnen kan ik met mijn leven beginnen, zo is de overtuiging. Het boek Voluit leven laat zien dat dit niet werkt en biedt een alternatief. Leed is onlosmakelijk verbonden met leven. Wanneer je dit aanvaardt stop je het dagelijks gevecht, om zo uiteindelijk meer vrijheid en kwaliteit in je leven te ervaren. Er ontstaat ruimte en energie om te doen wat je echt belangrijk vindt en voluit te leven.
De (zelf)hulpmethode in Voluit leven is gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en mindfulness.
Positieve psychologie
De positieve psychologie gaat over hoe we het beste uit onszelf en anderen kunnen halen en optimaal kunnen functioneren. Deze wetenschappelijke stroming biedt nieuwe mogelijkheden in de (g)gz, organisaties, journalistiek, technologie, sport en onderwijs. In het handboek Positieve psychologie zijn naast theorie en onderzoek voor het eerst alle toepassingen samengebracht.
Auteur Fredrike Bannink is pionier van het eerste uur in het onderkennen en beschrijven van de mogelijkheden van de positieve psychologie. Aan de hand van vijf relevante domeinen treft de lezer heldere introducties, veel onderzoek en tweehonderd toepassingen. Het boek is een mooie uitnodiging om deze toepassingen in te zetten in het werken met individuen, organisaties en de samenleving. Daarnaast is het leuk en leerzaam om ze zelf te doen, waardoor het boek ook geschikt is als zelfhulpboek.