Steeds meer onderzoek wijst uit dat oefeningen uit de positieve psychologie werken. We ontwikkelen wijsheid, hebben meer waardering voor wat er is, gaan beter om met tegenslag, leren harmonieus samenleven en gaan duurzame relaties aan. Hoe leer je deze levenskunst? De beste tip is om ermee aan de slag te gaan! Daarom hebben we vijf waardevolle oefeningen op een rij gezet. Pas ze toe in je eigen leven of in je werk met mensen of organisaties.
Oefening 1 – Houd een positief dagboek bij
Ben jij je bewust van de kracht van gedachten? Schrijf elke dag over positieve momenten in je leven en genereer meer positieve emoties. Deze positieve momenten hoeven niet de intenste of gelukkigste ervaringen van je leven te zijn. Simpelweg waar jij tevreden over bent, waar je trots op bent of waarmee je blij bent die dag is al voldoende. Door een positief dagboek bij te houden, word je je meer bewust van je gedachten en gedrag. Zeker wanneer je erbij schrijft waarom je denkt dat die positieve momenten plaatsvonden en wat ze zeggen over jou. Op deze manier richt je je op positieve cognities en succesvol gedrag, wat hoop biedt.
Oefening 2 – Visualiseer een positieve toekomst
Visualiseer een week lang elke dag een positieve toekomst. Bijvoorbeeld over je persoonlijke leven, je relaties en je werk of studie. Welke stappen moet je nemen om daar daadwerkelijk te komen? Met deze oefening uit de positieve psychologie leer je anders naar de toekomst te kijken en vind je nieuwe positieve manieren om in het leven te staan. De imaginatie of verbeelding heeft namelijk een sterker effect op positieve emoties dan verbale gedachten, zo blijkt uit onderzoeken. Het verbeelden van een positieve toekomst lijkt samen te hangen met meer optimisme, groei van mentale gezondheid en verbeterde zingeving. Bovendien heeft het een positieve invloed op motivatie en leren.
Oefening 3 – Doe iets aardigs voor een ander
Doe vijf aardige dingen voor een ander op één dag. Wees creatief en denk goed na over wat mensen om je heen het hardste nodig hebben. Bijvoorbeeld je zieke vader helpen, bloed doneren of de buren helpen met de tuin of de boodschappen. Vind steeds nieuwe mogelijkheden om een positief verschil te maken in het leven van anderen. Ben je paar maanden verder? Kijk dan of je ook een toename in je eigen geluk ervaart. Geluk blijkt namelijk besmettelijk te zijn. Pas wel op dat je deze oefening niet elke dag doet, want dan wordt het saai en minder effectief. Een oplossing is om elke week één dag in te lassen waarop je vijf aardige dingen voor een ander doet.
Oefening 4 – Zeg ‘ja, en’ in plaats van ‘ja, maar’
Gebruik de woorden ‘ja, en …’ en kom in een opwaartse spiraal. In tegenstelling tot ‘ja, maar …’ laten deze woorden nieuwe mogelijkheden ontstaan. Ideaal als je de samenwerking met anderen wilt bevorderen of je team veerkrachtiger wilt maken. Hoe kunnen woorden zoveel impact hebben? Dat ligt aan hun impliciete betekenis. ‘Ja, maar …’ is een verdekte manier om aan te geven dat je het niet eens bent met de ander. Je knabbelt iets af van zijn of haar voorstel of idee en slaat het gesprek of de vergadering als het ware dood. Eigenlijk zeg je: ‘Ja, maar … ik zie dat toch anders’ of ‘Natuurlijk heb je gelijk, maar ik vind toch dat …’
Oefening 5 – Ontwerp een mooie dag voor jezelf
Bij deze laatste positieve psychologie oefening ga je uit van je sterkste kanten en talenten. Ontwerp een mooie dag (of dagdeel) voor jezelf waarop je je sterke kanten en talenten inzet. Welke prettige dingen ga je dan doen, waar ga je naartoe en met wie? Is je sterke kant nieuwsgierigheid? Ga dan bijvoorbeeld naar een museum of lees een boek. Wanneer de mooie dag is aangebroken, probeer dan bewust in het hier-en-nu aanwezig te zijn en met aandacht en openheid de gekozen activiteit te ervaren.