De liefde, het is wat. Meestal een bron van geluk, maar soms ook de bron van ruzie, onenigheden en meningsverschillen. Dat dit soort conflicten in je relatie voorkomen is niet zo gek, in een relatie breng je immers veel tijd met elkaar door. Ondanks de problemen, is jouw relatie – als het goed is – de moeite waard om in te investeren. Hoog tijd om je te verdiepen in de boeken die jouw relatie kunnen verbeteren. Na een knallende ruzie is het meest voor de hand liggend advies om het uit te praten. Dit is altijd goed op de korte termijn. Maar hebben jij en je partner elke week ruzie, dan is er mogelijk sprake van een patroon. Aan de hand van de oefeningen uit de volgende boeken over relaties kunnen jullie dat patroon doorbreken. Benieuwd naar welke boeken je relatie verbeteren? Lees snel verder!
Verbonden
Verbonden is een praktische, toegankelijke gids, geworteld in wetenschappelijk onderzoek. Het onderwerp van dit boek is hechtingsstijlen. Door te weten wat jouw hechtingsstijl is, krijg je een beter begrip wat de invloed daarvan is op je relatie met je (toekomstige) partner.
De Amerikaanse psychiater Amir Levine en sociaal en organisatiepsycholoog Rachel Heller onderscheiden drie hechtingsstijlen: angstig (houdt mijn partner wel genoeg van mij?), vermijdend (intimiteit betekent verlies van onafhankelijkheid) of veilig (geen moeite met intimiteit en gewoonlijk warm en liefdevol).
Met zelftests bepaal je je eigen hechtingsstijl en die van je (toekomstige) partner. Dit zijn de eerste stappen op weg naar het begrijpen van jouw specifieke behoeften in relaties, en inzien wie in deze behoeften kan voorzien (of wie dit niet kan). De oefeningen uit dit boek kun je zowel met als zonder je partner doen. Zo verbeter je niet alleen je relatie met hem/haar/hen, maar ook de relatie met jezelf.
Werkboek IBCT relatietherapie
IBCT staat voor Integrative Behavioral Couple Therapy en is een moderne vorm van relatietherapie. Het uitgangspunt van IBCT is: accepteer wat je niet kunt veranderen en steek je energie in zaken die zich wél in positieve zin laten veranderen.
Het werkboek IBCT relatietherapie is ontwikkeld als ondersteuning van het behandelprotocol IBCT relatietherapie. Het bevat informatie, (huiswerk)opdrachten en uitleg over communicatiepatronen waar je thuis mee aan de slag kan. De 44 oefeningen helpen je meer inzicht in de relatie met je partner te krijgen. Zo wordt duidelijk waar ruimte ligt om aan een constructieve verandering te werken. Sommige oefeningen doe je samen met je partner, andere voer je alleen uit. De oefeningen zijn ook heel geschikt om uit te voeren onder begeleiding van een relatietherapeut of -coach.
De oefeningen uit dit werkboek verbeteren jullie relatie, aangezien jullie leren om elkaar beter te accepteren zoals jullie zijn, meer positieve energie in de relatie te brengen en open en eerlijk met elkaar te praten zonder in een ruzie te belanden.
ACT in love
ACT in love is een praktisch zelfhulpboek met informatie, oefeningen en tips die je direct kunt gebruiken om je relatie te verbeteren. Met technieken uit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je te focussen op wat je zelf wilt, en keuzes te maken die je zelfvertrouwen geven. Je ontdekt hoe je kunt stoppen met onhandige gewoonten en ‘daar-gaan-we-weer-patronen’.
Vanuit innerlijke rust en meer tevredenheid – dus vanuit een goede relatie met jezelf – stop je met het wijzen naar de ander en neem je het heft in eigen handen.
Liefdesrelaties zijn nu eenmaal vaak ingewikkeld. Hoe je daarmee om kan gaan, lees je in het laatst verschenen boek van ACT- en systeemtherapeut, Denise Matthijssen. Dit boek bestaat uit vijf delen die je alleen, samen of samen in een groep kunt doorlopen. Daarnaast kan het onderdeel zijn van een relatietherapie.
Hecht niet
De ondertitel zegt het al, ‘verbeter je relaties als hechten echt niet lukt’. In Hecht niet introduceert, spreker, therapeut, coach en supervisor, Martin Appelo een methode om beter om te gaan met een hechtingshandicap, waarbij de focus vooral ligt op het sturen van je gedachten en gedrag. Hij roept jou die het aangaat op om te (h)erkennen dat je niet hecht en daarvoor verantwoordelijkheid te nemen.
Accepteer je hechtingshandicap en ga je ernaar gedragen. Deze boodschap en doelstelling worden onderbouwd met wetenschappelijke feiten en geïllustreerd met treffende voorbeelden uit de therapeutische praktijk van de auteur. Dit boek is voor jou geschreven als je met jezelf overhoop ligt, omdat je (liefdes)relaties niet volhouden. Daarnaast is het ook geschikt voor mensen die een partner hebben waarmee het hechten moeizaam verloopt of voor therapeuten en coaches die stellen met hechtingsproblemen behandelen.
Omarm je emoties
Omarm je emoties is de volgende stap van mindfulness. Het boek helpt je om je angsten te verminderen en met de kracht van je gevoelens je leven in te richten zoals je het zelf echt wilt. Deze emotionele mindfulness biedt een nieuwe aanpak: het zijn namelijk niet je gedachten die je leven sturen, maar je gevoelens. Via aandacht voor lichamelijke gewaarwordingen leer je gevoelens bewust toe te laten en ingesleten patronen te doorbreken. Zo kun je het contact met jezelf en je omgeving herstellen en verbeteren.
Het boek bevat verhalen over grote veranderingen: verhalen van mensen die waren vastgelopen in hun leven. Zij voelden zich eenzaam en wanhopig, maar leerden hun angst voor hun emoties te overwinnen en zich echt te verbinden met andere mensen. Wie weet biedt dit boek vol ervaringsverhalen van anderen ook uitkomst voor jou (en/of je partner).