Het aftellen naar het einde van 2023 is begonnen! Te midden van de overvloed aan lijstjes op het internet wordt er nog een waardevolle top 5-lijst aan toegevoegd. Benieuwd welke psychologieboeken dit jaar de top 5 sieren? Van het verbeteren van je zelfbeeld tot de zoektocht naar je hechtingsstijl in liefdesrelaties; de onderwerpen zijn even gevarieerd als boeiend. Verken de boeken die in 2023 zowel binnen als buiten therapiepraktijken het meest gewaardeerd worden. Maak kennis met de inzichten die dit jaar de psyche van velen hebben verrijkt.
1. Ongezien opgegroeid
Ongezien opgegroeid is wederom het meest gelezen psychologieboek van 2023. In de vertaling van Gibson’s Adult Children of Emotionally Immature Parents ontvouwt zich een verhaal over het herstel na een jeugd met narcistische, afwijzende of afstandelijke ouders. Psycholoog Lindsay Gibson gaat met de lezer de redenen af waarom ouders die emotioneel onvolwassen zijn niet voldoende konden bijdragen en waarom talloze pogingen tot een diepgaand gesprek vruchteloos bleken. Het biedt bevestiging en sturing voor het ontwikkelen van een nieuwe benadering ten opzichte van vader en/of moeder, en draagt bij aan het voorkomen van een herhaling van geschiedenis in persoonlijke relaties.
2. Negatief zelfbeeld (herziening)
Aan het einde van 2022 zag de herziene editie van Negatief zelfbeeld het daglicht, een zelfhulpboek dat al geruime tijd veelvuldig wordt gelezen en toegepast. Het boek presenteert een helder stappenplan om negatief denken te doorbreken. Door middel van oefeningen, opdrachten en praktijkvoorbeelden wordt de lezer begeleid bij het opbouwen van een genuanceerd zelfbeeld. De auteur, Manja de Neef, staat bekend als een expert op het gebied van zelfbeeld, en haar begrip voor de uitdaging om een bestaand negatief zelfbeeld te doorbreken is ongeëvenaard. Dit boek biedt warmte en troost aan hen die vaak te streng voor zichzelf zijn.
3. Omarm je emoties (2023 editie)
Dit zelfhulpboek is een vertaling en bewerking van het succesvolle Living like you mean it, een bestseller in de Verenigde Staten. Sinds de verschijning van de Nederlandse vertaling in 2014 zijn er meer dan 20.000 exemplaren van Omarm je emoties verkocht. Zo’n mijlpaal moet gevierd worden, dus waarom niet met een nieuwe omslag en een geüpdatet binnenwerk. Het boek leert je hoe je je angsten kunt verminderen en met de kracht van je gevoelens je leven in kan richten zoals je het zelf écht wilt. Deze emotionele mindfulness biedt een nieuwe aanpak: het zijn niet je gedachten die je leven sturen, maar je gevoelens. Het wordt gezien als een goede eerste stap van het herkennen en erkennen van jouw emoties.
Wil je gelijk aan de slag? Dat kan hier op het platform: Pak in vier stappen je emotiefobie aan >
4. Verbonden
Als je actief bent op TikTok of Instagram, heb je waarschijnlijk opgemerkt dat de hashtags #Datingadvice en #Attached onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Dit jaar verscheen een nieuwe druk van het razendpopulaire boek Verbonden (originele titel: Attached). De gerenommeerde Amerikaanse psychiater Amir Levine en sociaal- en organisatiepsycholoog Rachel Heller onthullen in hun boek hoe het begrijpen van je hechtingsstijl en die van je (toekomstige) partner kan bijdragen aan het opbouwen en behouden van een gezonde relatie. Wil je alvast een idee krijgen van wat hechting is en welke cruciale rol het speelt in liefdesrelaties? Lees voordat je aan het boek begint eerst het artikel, Hechtingsstijlen en hun impact op de liefde.
5. Unstuck
Google op ‘millennial’ en je vindt: lui, verwend en entitled. Ze zitten voortdurend op social media en geven te veel geld uit aan ingewikkelde koffie. Als ze al een baan hebben, en niet iets vaags doen als zzp’er, dan stellen ze hoge eisen aan hun werkgevers. Ze hoppen van de ene baan naar de andere, maar als er echt gewerkt moet worden, dan storten ze in. Herkenbaar? Wel voor de auteurs van Unstuck. Voor een gedeelte dan, want millennials zijn bedachtzamer dan voorgaande generaties en minder op geld en status belust. Fleur Kraanen en Marieke Hesseling, beiden psycholoog en millennial, zien in hun praktijk bij hun generatiegenoten terugkerende thema’s en problemen met overbelasting, faalangst en perfectionisme, somberheid en depressie, niet weten wat je wilt en (milde vormen van) verslaving. Net als hun ouders en grootouders zitten ook millennials soms vast in patronen (schema’s) die zij van huis uit hebben meegekregen.
Welke schema’s en modi zijn bij jou actief? Test het zelf.
Dus millennials opgelet! In Unstuck leer je met iets meer mededogen naar jezelf te kijken, iets minder hoge eigen te stellen en te zien in welke patronen je vastzit. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, quizzen en praktische opdrachten, leren lezers welke patronen zij liever doorbreken.