Waarom kom je telkens onbeschikbare mensen tegen? Is iedereen tegenwoordig vermijdend gehecht, of lijkt dat maar zo? Als je een angstige hechtingsstijl hebt, val je vaak juist op vermijdende types – partners die afstand bewaren terwijl jij juist hunkert naar intimiteit en nabijheid. Waarom komen ze zo vaak op je pad? Welke vijf redenen zijn er dat relaties tussen angstige en vermijdende hechtingsstijlen vaak botsen? En welke partner past wél bij je, voor een stabiele, gelukkige relatie?
Dit artikel is gebaseerd op hoofdstuk 5 van Verbonden en is bewerkt door de redactie van Boom Psychologie & Psychiatrie.
Waarom ontmoet je vaker mensen met een vermijdende hechtingsstijl?
Als je gaat daten, zal je waarschijnlijk een flink aantal vermijdende mensen ontmoeten. Waarom kom je, bijvoorbeeld als je uitgaat, zoveel mensen met een vermijdende hechtingsstijl tegen? Het is de wet van de grote aantallen. Neem de volgende feiten maar eens in overweging:
Vermijdend gehechte mensen zijn snel over hun vorige relatie heen
Mensen met een vermijdende hechtingsstijl maken vaker een einde aan hun relatie. In één onderzoek werd gevonden dat van de mensen die hertrouwden na een echtscheiding het huwelijk van de vermijders het vaakst opnieuw uitliep op een echtscheiding. Bovendien verdringen zij emoties van liefde en komen daardoor heel snel over een vorige relatie heen, zodat ze bijna direct weer gaan daten.
Conclusie: Vermijdende mensen begeven zich vaker op de liefdesmarkt en blijven daar ook langer.
Veilig gehechte mensen nemen de tijd of zijn gesetteld
Mensen met een veilige hechtingsstijl werken over het algemeen niet veel partners af voordat ze degene vinden met wie ze zich naar tevredenheid settelen. Hebben ze eenmaal een klik, dan vormen ze een langdurige relatie met commitment.
Conclusie: Mensen met een veilige hechtingsstijl doen er heel lang over om zich opnieuw op de liefdesmarkt te begeven, als ze dat al doen.
Vermijdende mensen daten vooral met andere hechtingsstijlen
Uit onderzoek is gebleken dat de kans klein is dat vermijdende mensen een relatie aangaan met iemand die ook vermijdend is, omdat de emotionele lijm om bij elkaar te blijven bij hen ontbreekt. In een onderzoek onder datende stelletjes werd zelfs niet één stel gevonden dat vermijdend-vermijdend was.
Conclusie: Vermijdende mensen daten niet met elkaar; ze daten vaker met mensen met een andere hechtingsstijl.
Laten we de puzzelstukjes eens bij elkaar leggen. Als je iemand voor het eerst ontmoet, is de kans groot dat diegene een vermijdende hechtingsstijl heeft – veel hoger dan het relatieve aandeel van deze groep in de bevolking, dat 25 procent bedraagt. Vermijders melden zich niet alleen sneller weer op de liefdesmarkt, ze daten niet met elkaar (tenminste, niet lang), en ze daten ook niet met veilige mensen, alleen al omdat veilige mensen minder beschikbaar zijn. Wie ontmoeten ze dan wel? Precies, jou en andere potentiële partners met een angstige hechtingsstijl. Waarom is dit geen goed idee?
De theorieën over hechting en gehechtheid hebben zich de laatste jaren sterk ontwikkeld en dat is goed nieuws voor iedereen die nog geen partner heeft of voor mensen die al meerdere relaties hebben gehad maar steeds bedrogen zijn uitgekomen. Inzicht in hechting kan je helpen om een relatie met meer vertrouwen en begrip aan te gaan. In dit artikel lees je meer over wat hechting is, welke hechtingsstijlen er zijn en welke cruciale rol hechting speelt in de liefde.
5 redenen waarom angstige hechting niet matcht met vermijdende hechting
- Jij: wilt nabijheid en intimiteit.
De ander: wil afstand bewaren, emotioneel en/of fysiek. - Jij: bent erg gevoelig voor signalen van afwijzing (een waakzaam hechtingssysteem).
De ander: geeft gemengde signalen af die vaak overkomen als afwijzing. - Jij: hebt er moeite mee om de ander rechtstreeks te vertellen wat je wilt en waar je mee zit (effectieve communicatie) en gebruikt in plaats daarvan protestgedrag.
De ander: is slecht in het lezen van jouw verbale en non-verbale signalen en vindt dat dit niet zijn of haar verantwoordelijkheid is. - Jij: hebt er behoefte aan om gerustgesteld te worden en je bemind te voelen.
De ander: is geneigd je te kleineren om afstand te scheppen, om zo het eigen hechtingssysteem te deactiveren. - Jij: hebt het nodig om precies te weten waar jullie staan met de relatie.
De ander: houdt dingen liever in het vage. Zelfs als je relatie al heel serieus is, zullen er altijd een paar vraagtekens blijven.
Wél een goede match voor angstige mensen: veilige hechting
Personen met een angstige hechting gedijen in relaties met veel intimiteit en steun, die stabiel en langdurig zijn. Onzekerheid en gebrek aan emotionele beschikbaarheid nemen hen volledig in beslag en zouden mensen met een angstige hechting dus doodongelukkig maken. Bepaalde mensen – namelijk vermijders – versterken je zorgen en gevoelens van niet goed genoeg zijn, terwijl anderen – de veilige – die gevoelens sussen.
Paradoxaal genoeg daten de meeste angstige mensen vaak mensen met een vermijdende hechtingsstijl, terwijl onderzoeksbevindingen over volwassen gehechtheid duidelijk aangeven dat mensen met een angstige stijl goed samengaan met veilige mensen. Mensen met een angstige hechting associëren een rustig hechtingssysteem met verveling en onverschilligheid. Maar de truc is om niet verslingerd te raken aan de ups en downs, en een geactiveerd hechtingssysteem te verwarren met passie of liefde. Laat je niet verleiden door het ontbreken van emotionele beschikbaarheid. Het is echt mogelijk om de stabiliteit en liefde van een veilige partner op waarde te leren schatten.
Meer weten over:
- Angstige hechting
- De aantrekkingskracht van vermijders
- Wat kunnen de voordelen zijn van een gevoelig hechtingssysteem?
Hierover lees je in hoofdstuk 5 van het boek Verbonden.
Meer over Verbonden
Verbonden is een praktische, toegankelijke gids, geworteld in wetenschappelijk onderzoek. Het onderwerp van dit boek is erachter komen wat jouw hechtingsstijl is. Door te weten wat jouw hechtingsstijl is, krijg je een beter begrip wat de invloed daarvan is op je relatie met je (toekomstige) partner.