De meeste mensen vinden een relatiebreuk moeilijk. Ze worden overspoeld door emoties als verdriet, boosheid en eenzaamheid. Vaak worden deze gevoelens na verloop van tijd minder sterk en beginnen mensen een nieuw leven zonder hun ex. Maar dit is niet altijd het geval. Soms houden de klachten aan en maken ze het onmogelijk om naar wens te functioneren. Psycholoog Cortney Soderlind Warren, expert op het gebied van liefdesverslaving en voormalig exaholic, schreef daarom ‘Afkicken van je ex’: een praktisch boek voor iedereen die het moeilijk vind om diens ex los te laten.
Deze test komt uit hoofdstuk 1: Verslaafd aan je ex? van Afkicken van je ex.
Doe de exaholic test
Om te ontdekken of iemands klachten passen bij een liefdesverslaving ontwikkelde dr. Cortney Soderlind Warren de Exaholic Assessment Questionnaire. Met deze Questionnaire kun je je symptomen identificeren en beoordelen in hoeverre ze je leven negatief beïnvloeden. Lees elk item aandachtig door en stem je antwoorden af op je ervaringen van de afgelopen week. Ken elk item zo eerlijk mogelijk een score toe op basis van de volgende schaal:
1 = helemaal niet waar voor mij
2 = een beetje waar voor mij
3 = vaak waar voor mij
4 = meestal waar voor mij
5 = helemaal waar voor mij
Hardnekkige en obsessieve gedachten
___ Ik denk bijna de hele tijd aan mijn ex.
___ Er komen onverwacht ongewenste gedachten aan mijn ex in mij op die zich niet laten verdrijven.
___ In mijn gedachten herbeleef ik ervaringen met mijn ex of herhaal ik steeds wat ik tegen mijn ex zou willen zeggen.
___ Ik wil stoppen met denken aan mijn ex, maar ik kan het niet.
Hunkeren naar contact
___ Ik wil wanhopig graag contact met mijn ex (bijvoorbeeld om te praten of samen te zijn).
___ Ik voel een sterke drang om contact te maken met mijn ex, ook al weet ik dat dat negatief zal uitpakken (bijvoorbeeld omdat er ruzie van komt).
___ Het is bijna onmogelijk voor mij om geen contact op te nemen of geen informatie te zoeken over mijn ex.
___ Als ik geen contact heb met mijn ex voel ik me vreselijk.
Emotioneel lijden en reactiviteit
___ Ik ben extreem overstuur door mijn relatiebreuk.
___ Sinds mijn ex en ik uit elkaar zijn, kost het me moeite om me gelukkig of blij te voelen.
___ Ik ben humeuriger en emotioneel reactiever sinds mijn relatiebreuk.
___ Ik ben emotioneel niet in staat om mijn ex los te laten.
Schadelijk dwangmatig en impulsief gedrag
___ Ik probeer actief contact te leggen met mijn ex of dingen te doen om diens nabijheid te voelen (zoals bellen, appen of oude foto’s bekijken).
___ Ik probeer actief en achter diens rug om informatie over mijn ex te krijgen (bijvoorbeeld via sociale media of gemeenschappelijke vrienden).
___ Om me dichter bij mijn ex te voelen, gedraag ik me op manieren waarmee ik mezelf uiteindelijk schaad (bijvoorbeeld seks met mijn ex hebben of langs diens huis rijden).
___ Ik neem mijn toevlucht tot ongezond gedrag om mezelf af te leiden van de pijn van de breuk (bijvoorbeeld te veel drinken, roken of eetbuien).
Schadelijke gevolgen voor mijn welzijn
___ Het kost me moeite om te functioneren in mijn dagelijks leven omdat ik niet over mijn ex heen kan komen (ik presteer bijvoorbeeld minder goed op mijn werk of verwaarloos mijn lichamelijke gezondheid).
___ Door deze breuk heb ik de motivatie verloren om dingen te doen die ik vroeger leuk vond (bijvoorbeeld vrienden zien of me met mijn favoriete hobby’s bezighouden).
___ Mijn gevoel van eigenwaarde heeft een knauw gekregen door deze breuk.
___ Door mijn onvermogen om mijn ex los te laten is mijn leven ontspoord.
TOTAALSCORE: ___
Tel nu de scores van alle 20 items bij elkaar op. Je totaalscore zal tussen de 20 en 100 liggen: hoe hoger de score, hoe sterker je exaholic-symptomen.
Download de exaholic test
Bekijk dit artikel en de Exaholic Assessment Questionnaire als PDF. Een bestand om makkelijker te printen, in te vullen en te bewaren. Deze vragenlijst kun je hier gratis downloaden door in te loggen op boom.nl.
Verslaafd aan je ex – wat nu?
Als uit je score blijkt dat je symptomen passen bij een liefdesverslaving, dan betekent dat niet dat er iets mis met je is. Je bent niet de enige. En belangrijker nog: verandering is mogelijk. Cortney Sonderlind Warren helpt je in haar boek Afkicken van je ex om te gaan met je klachten. Aan de hand van oefeningen uit de cognitieve gedragstherapie leer je afstand te doen van je ex en een bevredigend leven op te bouwen volgens jouw waarden.
Dr. Cortney Soderlind Warren is klinisch psycholoog, therapeut en spreker. Zij heeft zich gespecialiseerd in verslavings- en eetproblematiek en psychotherapie vanuit een cross-cultureel perspectief.