Hoe houd je dat vakantiegevoel nog iets langer vast? Zorgen stress en drukte ervoor dat het voelt alsof je nooit weg bent geweest? Als de vakantie straks voorbij is, verval je makkelijk in oude gewoontes. Toch is dit hét moment om nieuwe routines te creëren en je werk-privébalans te verbeteren. Vakantievieren is een kunst die je kan leren – en die kunst stopt niet zodra je met je koffers weer thuis arriveert. Doe de vakantietest aan het eind van dit artikel en ontdek welke praktische tips voor na de vakantie jij nodig hebt!
Tip 1: Ga niet meteen weer werken
Plan na terugkeer minimaal een of twee vrije dagen in om rustig thuis te komen en te acclimatiseren. Deze tijd is belangrijk om het vakantiegevoel niet meteen weer kwijt te raken. Ga ook niet als een gek direct alle vakantiespullen opruimen, maar neem hiervoor rustig de tijd. Het kan best leuk zijn om een tijdje na je vakantie nog je schoenen inclusief zand van het strand tegen te komen.
Probeer ook het laissez-fairegevoel erin te houden. Erger je niet meteen weer aan dingen waar je je op je vakantie ook niet druk over maakte (manlief die zijn spullen laat slingeren, de kinderen die niet op tijd naar bed willen, een stapel borden die afgewassen moeten worden …).
Tip 2: Ontwikkel gezonde routines
De terugkeer van een vakantie leent zich uitstekend om goede voornemens in de praktijk te brengen. Je hebt op dit moment namelijk waarschijnlijk nog scherp voor ogen welke kleine (of grotere) dingen je in je leven graag zou willen veranderen. Gebruik de terugkeer van een vakantie dan ook als sleutelmoment om hier een begin mee te maken.
Bedenk minimaal één ‘gezonde routine’ die je graag in je dagelijkse leven zou willen integreren. Denk hierbij aan dingen als lunchen met je collega’s (in plaats van achter je pc), een kleine wandeling maken na het avondeten, stoppen met roken, minderen met alcohol, meer groente eten, sporten, op tijd naar bed gaan, wekelijks met een goede vriend afspreken of minder overwerken.
Denk er ook aan dat dergelijke voornemens idealiter routine moeten worden (dat wil zeggen dat je er niet meer over hoeft na te denken), maar stel wel telkens haalbare doelen. Probeer die zo realistisch mogelijk te formuleren, bijvoorbeeld ‘vanaf vandaag zal ik elke week minimaal drie keer met mijn collega’s lunchen en één keer sporten’. Het helpt ook om je doelen op te schrijven en anderen over je streven te vertellen. Dat maakt het voor jezelf moeilijker om op te geven.
Tip 3: Gebruik ‘rituelen’ om werk en privé te scheiden
Een mailtje checken met je smartphone in het vliegtuig naar Venetië, een videoconferentie vanuit de Malediven, een telefoontje met de baas tussen de rendieren op de Noorse toendra – tegenwoordig zijn veel mensen overal ter wereld 24 uur per dag bereikbaar. De keerzijde hiervan dat de grenzen tussen werk en privéleven in toenemende mate vervagen. Het wordt steeds moeilijker om afstand te nemen van je werk.
Veel mensen hebben een vakantie nodig om weer te beseffen dat vrije tijd en tijd voor jezelf, vrienden en familie belangrijk is. Na de vakantie is het dan best lastig om dit inzicht vast te houden en er daadwerkelijk iets mee te doen. Onderzoekers uit Amerika en Canada hebben onderzoek gedaan naar de werk-thuisbalans en ontdekt dat rituelen kunnen helpen om de overgang tussen werk en privé te versoepelen en tegelijkertijd de terreinen duidelijk van elkaar af te bakenen.
Hier volgen een paar voorbeelden van rituelen die jou misschien kunnen helpen om een evenwicht tussen werk en privé te vinden:
- Laat de dag aan het einde van je werkdag nog eens de revue passeren, schrijf kort op wat je hebt gedaan en wat je vandaag afgerond hebt.
- Neem je agenda door en maak een planning voor de volgende werkdag.
- Loop langs de kamer van je collega’s en maak een babbeltje over jullie avondactiviteiten.
- Spoel je koffiekopje af.
- Ga voor een drankje langs het café op de hoek.
- Neem een douche als je thuiskomt.
- Trek gemakkelijke kleren aan.
- Kijk naar het journaal.
Zorg daarnaast voor een duidelijk afgescheiden ruimte waarin je werkt als je vanuit huis werkt; een werkkamer is ideaal. Als je geen werkkamer hebt, zorg dan voor een duidelijk afgebakende hoek in de kamer. Dit zijn uiteraard maar een paar voorbeelden. Misschien heb je zelf nog veel meer ideeën als je eens goed nadenkt over de vraag wat jou helpt om werk en privé te scheiden.
Tip 4: Brainstorm over je volgende vakantie
Maakt terugdenken aan je laatste vakantie je een beetje weemoedig? Wat dacht je ervan om ook eens vooruit te kijken naar je volgende vakantie? Ga je bijvoorbeeld over een tijdje een weekendje weg of neem je vrij om uit te slapen, te relaxen en tijd aan je hobby te besteden? Dagdroom dan over deze momenten van rust en plezier. Naar welk aspect van de volgende vakantie kijk je het meeste uit? Weet je al wat je allemaal wilt doen tijdens dit uitstapje? Zoek ook al eens wat informatie op over je reisbestemming.
Als je nog geen duidelijk idee hebt wat je volgende vakantie wordt, denk daar dan eens goed over na en probeer alvast een datum te prikken. Ook al is het maar een lang weekend dat je alvast vrijhoudt in je agenda. Als je iets hebt om naar uit te kijken, weegt het verlies van de afgelopen vakantie iets minder zwaar.
Tip 5: Begin een uurtje eerder met werken op je eerste werkdag (of werk thuis)
Je hebt je computer nog niet opgestart of daar staat al de eerste collega in je deur om te vragen hoe je vakantie was. Allemaal leuk en aardig, maar eigenlijk staat je hoofd nu nog niet naar gezelligheid. Je wilt immers vooral checken hoeveel e-mails er in je mailbox zitten. Je bent nog bezig om het gesprek diplomatiek af te kappen als de volgende collega met een belangrijke vraag binnenkomt. Ondertussen gaat de telefoon en wordt je door de eerste klant gebeld. Terwijl je met de klant praat, vraag je je af hoeveel belangrijke mail je gemist hebt. Het lukt je nog net om de stapel post in je ooghoek te negeren om niet helemaal gestrest te raken …
Wie op deze manier aan zijn eerste werkdag begint, zal zich ’s avonds vermoedelijk gesloopt voelen. Hier kan zelfs de beste vakantie niet tegenop. Een simpele remedie om de eerste uren van je eerste werkdag wat prettiger te maken, is om een uurtje eerder te beginnen dan gebruikelijk. Zonder collega’s en klanten heb je dan rustig de tijd om een eerste kijkje te nemen in je mailbox en je post af te handelen. Op die manier heb je alvast een globaal overzicht van je werktaken voor je eerste dag. Daarna is een gesprek over je vakantie bij het koffiezetapparaat best fijn en sta je ook voor je klanten weer klaar.
Bonustip: Maak een ‘glimlachlijst’
Sibe Doosje, humoronderzoeker aan de Universiteit Utrecht, heeft een goede strategie bedacht om je stemming te verbeteren: de glimlachlijst. Een dergelijke lijst kun je ook van je laatste vakantie maken. Maak hiervoor een lijst van vijf situaties, herinneringen, beelden of voorwerpen die je aan je vakantie doen denken en die je doen glimlachen. Deze lijst hang je thuis op een plek waar je regelmatig naar kijkt (in de wc, naast de spiegel in de gang, in de keuken). Deze lijst kun je na elke vakantie weer aanvullen. Het is ook erg gezellig om de lijst met je vakantiegenoten uit te wisselen en te bespreken.
Vakantietest | Na je vakantie
Hoe voel jij je meestal na je vakantie? Doe de vakantietest!
Deze test is gebaseerd op de savoring-vragenlijst van Bryant (2003). Lees de stellingen en geef aan of ze wel of niet op jou van toepassing zijn. Denk niet te lang na, maar volg je eerste gevoel.
Goed om te weten: beantwoord alle stellingen en houd het aantal punten bij op een papiertje ernaast.
Stellingen
- Ik voel me altijd heel gelukkig als ik terugdenk aan mijn vakantie.
- Ja (1)
- Nee (0)
- Het is moeilijk voor mij om het goede gevoel van mijn vakantie vast te houden.
- Ja (0)
- Nee (1)
- Ik denk heel vaak terug aan mijn vakantie.
- Ja (1)
- Nee (0)
- Ik schiet meestal onmiddellijk na mijn vakantie weer in de stress.
- Ja (0)
- Nee (1)
- Ik word wat weemoedig als ik terugdenk aan mijn vakantie.
- Ja (0)
- Nee (1)
- Ik heb het na mijn vakantie meestal direct weer vrij druk op mijn werk en/of thuis.
- Ja (0)
- Nee (1)
- Ik doe bewust dingen die me helpen mijn vakantiegevoel vast te houden.
- Ja (1)
- Nee (0)
- Ik geniet heel lang na van mijn vakantie.
- Ja (1)
- Nee (0)
- Ik heb na de vakantie soms bijna het idee dat ik niet weg ben geweest.
- Ja (0)
- Nee (1)
Uitkomst
Tel nu het aantal punten bij elkaar op en ontdek of jij de tips voor na de vakantie nodig hebt, of dat je al een ware vakantiekunstenaar bent.
0-3 punten
Het vakantiegevoel is bij jou eigenlijk al op de laatste dag van je vakantie verdwenen. Terwijl je de koffers weer inpakt, staar je naar de enorme berg was en reken je uit hoeveel uren je na thuiskomst met wassen en strijken bezig zult zijn. In de laatste nacht voor vertrek droom je over je overvolle mailbox op het werk. Je piekert over dramatische problemen die je allemaal op je eerste werkdag moet oplossen. Terug op je werk blijken er helemaal geen dramatische problemen te zijn, maar word je wel heel verdrietig als je aan het lekkere weer en de vrijheid tijdens je vakantie denkt. Gelukkig is er hoop! De tips in dit artikel zullen je helpen om niet in je postvakantiedip terecht te komen en je lekkere vakantiegevoel in je alledaagse leven vast te houden.
4-6 punten
Je denkt af en toe terug aan je vakantie en dan voel je je best wel blij. Maar helaas worstel je ook met hoge werkdruk na de vakantie. Op stressvolle momenten heb je moeite je voor te stellen dat je leven een paar dagen geleden nog zo anders, zoveel fijner was. De volgende vakantie lijkt heel ver weg. Je zou willen dat je in staat was om nog wat langer na te genieten van je vakantie. In dit artikel vind je veel nuttige tips om dit te bereiken.
7-9 punten
Terwijl je collega’s om je heen diepe zuchten slaken omdat ze weer aan het werk moeten, ga jij fluitend aan de slag. Je hebt veel energie bijgetankt en je hebt het gevoel dat je er weer een hele tijd tegenaan kunt. Je denkt regelmatig terug aan je vakantie en ook op stressvolle momenten helpen de positieve herinneringen je om rustig te blijven en je goed te blijven voelen. In dit artikel kun je nalezen welke maatregelen jij vermoedelijk al neemt om lang en intensief te profiteren van je vakantie. Houd dit vast!
Leestip: De kunst van het vakantievieren
Meer vakantietips en artikelen over hoe jij zomers het beste van je vakantie kan genieten vind je op ons platform.
Wil je ontdekken hoe je het beste uit je vakantie haalt? Lees dan ook het boek De kunst van het vakantievieren van Jessica de Bloom. Ga voor meer informatie naar onze shop.