Ben je 2023 begonnen met goede voornemens? Deze toegankelijke zelfhulpboeken helpen je op weg met herkenbare voorbeelden, oefeningen, praktische tips en stappenplannen. Zo is het een stuk makkelijker om je goede voornemens in de praktijk te brengen!
Positivity journal
Wil je op een praktische manier aan de slag met het verbeteren van jouw zelfbeeld? Positivity journal van Manja de Neef helpt je hierbij. In dit prachtig vormgegeven notitieboek kun je oefenen met het opschrijven van positieve dingen, van kleine en grote successen, van complimentjes aan jezelf. Een dagboek dat je laat zien dat je zo slecht nog niet bent. Alle kleine en grote stapjes die je in dit dagboek zet, kunnen samen zorgen voor een stevig, positief zelfbeeld, dat je leven gemakkelijker en onbezorgder maakt.
Benieuwd naar de oefeningen uit Positivity journal? In deze artikelen kan je alvast twee van de oefeningen bekijken:
- Oefening – Bouwstenen voor een positief zelfbeeld
- Oefening – Verander je gedrag voor een positief zelfbeeld
Negatief zelfbeeld
Een negatief zelfbeeld is een vaste negatieve overtuiging over jezelf die tot uiting komt in je denken, in je gevoel en in je gedrag. Het heeft invloed op veel gebieden van je leven, brengt nogal wat beperkingen met zich mee en gaat meestal niet vanzelf over. Dit zeer populaire zelfhulpboek van Manja de Neef uit 2010 is nu volledig geactualiseerd en biedt een stappenplan om het negatieve denken te doorbreken. Aan de hand van oefeningen, opdrachten en praktijkvoorbeelden leert de lezer een genuanceerd beeld van zichzelf op te bouwen. Negatief zelfbeeld is een warm en troostrijk boek voor mensen die te streng voor zichzelf zijn.
Hoezo perfect?
Veel mensen zien perfectionisme als een positieve eigenschap. Toch zit er een keerzijde aan. Als je alles altijd maar perfect wilt doen, gaat dat vaak ten koste van jezelf. Angst en stress liggen op de loer. Voor iedereen die wordt belemmerd door zijn perfectionisme en daar wat aan wil doen, is er het boek Hoezo perfect? van psychotherapeut Sharon Martin. Martin geeft haar lezers inzicht in de oorzaak en de impact van hun perfectionisme en helpt ze de balans te vinden tussen goed genoeg en perfect. Theorie en voorbeelden uit de praktijk worden hierbij afgewisseld met oefeningen. De oefeningen zijn erop gericht je te helpen bij het aanpakken van al deze belemmerende aspecten. Gaandeweg vind je zo als het ware de weg terug naar jezelf en naar wat écht belangrijk is voor jou.
#imperfectlife
Rondhangen op sociale media is leuk. Het volgen van al die schijnbaar perfecte mensen heeft echter ook een minder leuke kant. Het geeft ons het gevoel dat ons eigen leven niet goed genoeg is. Wie van zichzelf eist een prachtig leven te moet leiden, komt bedrogen uit, zo waarschuwt psycholoog Matthijs Steeneveld. Beter is het om je imperfecte leven te omarmen en te veranderen omdat jij dat wílt. #imperfectlife laat zien hoe je dat aanpakt. Met #imperfectlife kun je oefenen om tevredener te zijn, vriendelijk voor jezelf en te genieten van wat er wel is. Je gaat op zoek naar wat jij wilt veranderen of ontwikkelen. Dat kan van alles zijn: afvallen, meer sporten, minder stress, assertiever zijn, een leukere baan, noem maar op.
Bite me
Boekenvol zijn er geschreven over diëten. Bite me is anders. In dit boek kom je geen schema’s met calorieën en lijstjes met verboden voedsel tegen. In tegendeel, Buwalda leert je om – vol acceptatie – naar jezelf te kijken en een gezonde relatie aan te gaan met eten, zónder strenge dieetregels, en dus intuïtief te eten. Ook legt ze uit waarom diëten meestal helemaal niet werkt en vaak juist het beruchte jojo-effect op ons lichaam heeft. In Bite me worden ingrediënten opgesomd voor een gezonder leven, waaronder ingrediënten waar we enigszins invloed op hebben. Aan de hand van de geschetste oefeningen kun je deze ingrediënten meer leren toepassen.