Het afgelopen jaar is er flink gelezen en dat juichen wij natuurlijk toe. Wat waren dit jaar de meest gelezen boeken? We hebben de top 10 voor je op een rijtje gezet. Misschien heb je ze al gelezen – het zijn niet voor niets de populairste boeken van dit jaar – en anders heb je een paar goede leestips voor de kerstvakantie. Veel leesplezier!
Sommige boeken uit deze top 10 verschenen in 2022, andere al eerder.
1. Ongezien opgegroeid – Lindsay Gibson
Veruit het meest gelezen is de vertaling van Gibson’s Adult Children of Emotionally Immature Parents. In Ongezien opgegroeid lees je over hoe je kunt herstellen na een jeugd met narcistische, afwijzende of afstandelijke ouders. Psycholoog Lindsay Gibson legt uit waarom je ouders je in emotioneel opzicht niet voldoende konden geven en waarom zo veel pogingen tot een goed gesprek op niets uitliepen. Het geeft bevestiging en richting bij het aanleren van een nieuwe houding tegenover je vader en/of moeder én helpt te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt in je eigen relaties.
2. Verbonden – Amir Levine & Rachel Heller
Is er een wetenschappelijke verklaring voor het feit dat sommige mensen schijnbaar moeiteloos navigeren in hun relaties, terwijl anderen zich in elke relatie stuklopen? Die is er zeker, volgens de vooraanstaande Amerikaanse psychiater Amir Levine en sociaal en organisatiepsycholoog Rachel Heller. In Verbonden laten zij zien hoe het begrijpen van je hechtingsstijl en die van je (toekomstige) partner kan helpen een goede relatie te krijgen en te behouden.
3. Negatief zelfbeeld – Manja de Neef
Eind dit jaar verscheen de herziening van Negatief zelfbeeld, een zelfhulpboek dat al jarenlang veel gelezen en gebruikt wordt. Dit boek biedt een stappenplan om negatief denken te doorbreken. Aan de hand van oefeningen, opdrachten en praktijkvoorbeelden leert de lezer een genuanceerd beeld van zichzelf op te bouwen. De auteur, Manja de Neef, is expert op het gebied van zelfbeeld. Zij begrijpt als geen ander hoe moeilijk het is om tegen een bestaand negatief zelfbeeld op te boksen. Dit is een warm en troostrijk boek voor mensen die te streng voor zichzelf zijn.
4. Voluit leven – Ernst Bohlmeijer & Monique Hulsbergen
Veel mensen ervaren hun leven als onbevredigend, omdat zij last hebben van psychisch leed zoals angst, somberheid, onzekerheid of vermoeidheid. Pas als deze klachten zijn overwonnen kan ik met mijn leven beginnen – zo is de overtuiging. Voluit leven laat zien dat het vermijden van psychisch of lichamelijk leed niet werkt en biedt een alternatief. Leed is onlosmakelijk verbonden met leven. Wanneer je dit aanvaardt stop je het dagelijks gevecht. Aanvaarding maakt de weg vrij om met aandacht en vanuit je eigen waarden te leven. Als dit je lukt, ervaar je dag na dag meer vrijheid en kwaliteit in je leven.
5. Minder slikken – Remke van Staveren
In Nederland gebruiken miljoenen mensen antidepressiva, antipsychotica, slaapmiddelen, stemmingsstabilisatoren of ADHD‑medicatie. We slikken te veel en te lang. Dat kan schadelijk zijn. Maar wat als je wilt afbouwen? Dit boek is gebaseerd op wat wetenschappelijk bekend is over afbouwen, en op een schat aan ervaringskennis. Daarmee kun je samen met een arts of verpleegkundig specialist veilig afbouwen. Zelf de regie voeren over je gezondheid begint met de juiste informatie. Na het lezen van Minder slikken weet je waarom je zo min mogelijk moet slikken (maar wel zoveel als nodig is). Dat niet alleen: je weet ook hoe je verantwoord kunt afbouwen en wat je daarvoor nodig hebt. Jij bepaalt.
6. Omarm je emoties – Ronald J. Frederick
Een vervelende ontmoeting met je ouders. Zenuwen voor een auditie. Een vriendin die jou maar eens als eerste moet bellen. De twijfelende reactie van je omgeving op je nieuwe baan. In dit soort situaties zijn we geneigd onze werkelijke gevoelens weg te stoppen. Wat gebeurt er als je dichter bij je diepere gevoelens komt, zoals verdriet en boosheid? Omarm je emoties helpt je om je angsten te verminderen en met de kracht van je gevoelens je leven in te richten zoals je het zelf echt wilt. Deze emotionele mindfulness biedt een nieuwe aanpak: het zijn niet je gedachten die je leven sturen, maar je gevoelens.
7. Emotioneel onafhankelijk – Lindsay Gibson
Emotioneel onafhankelijk is het vervolg op Ongezien opgegroeid, de nummer 1 uit deze top 10. In dit boek helpt psycholoog Lindsay Gibson jou, als kind van onvolwassen ouders, om de strategieën die jij je als kind noodgedwongen hebt aangeleerd niet meer toe te passen. Door focus te hebben op groei en persoonlijke ontwikkeling worden de effecten van het opgroeien met emotioneel onvolwassen ouders teruggedraaid. Je leert hoe je je kunt wapenen tegen emotionele chantage en grensoverschrijdend, afwijzend of kwetsend gedrag. In plaats van je te schikken in een dienende, luisterende of zorgende rol, leer je om voorrang te geven aan jezelf, om voor jezelf op te komen en om wél om hulp te vragen en ruimte in te nemen.
8. Hoe meneer Prins zijn gedachten kwijtraakte
Elf klinisch neuropsychologen bespreken in Hoe meneer Prins zijn gedachten kwijtraakte ‘die ene patiënt’. Die patiënt die hen aan het denken zette, die hun altijd is bijgebleven, die hun verbaasde of hun iets leerde over veerkracht. Het verhaal van Lizzy, wier wereld van plastic lijkt; van Anja voor wie woorden hun betekenis verliezen; van meneer Pietersen die ten onrechte vreest voor dementie; en van meneer Prins, wiens angst bewaarheid wordt. Het levert een bont gezelschap op van mensen die vechten voor hun leven, leren leven met een beperking, zich noodgedwongen neerleggen bij een onvermijdelijk einde, en die zich in al hun veerkracht laten zien.
9. Breinfitness – Noëlle Kamminga
Niet meer weten waar je je sleutels hebt neergelegd, een afspraak vergeten, geen twee dingen tegelijk kunnen doen of zo’n dag hebben waarop ‘alles’ misgaat. Zulke dingen overkomen ons allemaal weleens. Maar als ze vaak voorkomen en ons beperken in het dagelijks functioneren is er toch een probleem. Breinfitness geeft heldere uitleg over wat cognitieve problemen zijn, en biedt vaardigheden en strategieën om hiermee te leren omgaan. Door veelvuldig te oefenen kun je alternatieve routes in je brein aanleggen. Met behulp van dit boek ga je gericht aan de slag met oefeningen op het gebied van aandacht, concentratie, geheugen en uitvoerende functies. Ook leer je omgaan met ‘extra factoren’, zoals vermoeidheid, stress, angst en depressie, en pijn.
10. Verlamd van angst – Agnes van Minnen
Waarom heb ik niet geschreeuwd? Waarom heb ik me niet verzet? Waarom heb ik niemand iets verteld? Waarom deed ik wat de dader vroeg? Veel slachtoffers van seksueel misbruik kampen met deze vragen en durven zich uit schaamte niet uit te spreken, zelfs niet tegenover vrienden of hulpverleners. In het taboedoorbrekende boek Verlamd van angst wordt precies uitgelegd welke instinctieve overlevingsreacties in werking treden tijdens en na seksueel misbruik. Het lezen van dit boek vergroot het begrip voor het slachtoffer en door het boek samen te lezen, wordt het gemakkelijker om erover in gesprek te gaan. Doorbreek op deze manier samen het taboe en zet de stap van schaamte naar opluchting.