Word je vaak ziek als je op vakantie gaat? Sluit je rustig je werk af, of moet je nog een eindsprintje trekken voordat je (eindelijk) weg kan? Vakantievieren is een kunst – en gelukkig kan je deze kunst leren! In de vakantiereeks ontdek je praktische tips waarmee je het beste uit je vakantie haalt. Hoe kan je optimaal van de voorpret genieten en vakantiestress verminderen? Met deze vijf tips ga jij zo goed voorbereid je vrije dagen in. Ben je al een ware vakantiekunstenaar of kan je hier nog iets van leren? Doe de vakantietest aan het eind van dit artikel en kom erachter!
Tip 1: Ga niet direct op vakantie, maar neem eerst twee dagen vrij
Uit onderzoek blijkt dat een aanzienlijk percentage mensen zich direct na een drukke werkperiode ziek voelt. Als je dus vrij neemt van het werk om op vakantie te gaan, bestaat het risico dat je je tijdens de eerste vakantiedagen niet goed voelt. Lichamelijke klachten zoals hoofd- en buikpijn kunnen dan optreden. Zulke klachten zijn tijdens de vakantie nog vervelender dan thuis. Op de reisdag kan een migraineaanval er zelfs voor zorgen dat je reis vertraging oploopt. Neem dus twee dagen voordat je vertrekt al vrij. Deze twee dagen geven je de rust en de ruimte om op je gemak je koffers te pakken, huishoudelijke klusjes rustig af te ronden en alvast wat in te lezen over je vakantiebestemming. Hierdoor beleef je ook meer voorpret.
Tip 2: Sport na afloop van je laatste werkdag
In drukke werkperioden draait het lichaam op volle toeren en worden stresshormonen als adrenaline en cortisol aangemaakt. Deze hormonen zorgen ervoor dat we goed kunnen functioneren onder druk. Als we dan ineens stoppen met werken, heeft ons lichaam nog even tijd nodig om tot rust te komen. De productie van stresshormonen gaat namelijk nog een tijdje door en zorgt ervoor dat ons lichaam klaar is voor actie. Maar er is op dit moment eigenlijk geen actie nodig! We willen immers tot rust komen. Als gevolg hiervan blijven de stresshormonen tamelijk doelloos in ons lichaam rondzwerven en kunnen ze ons op de lange duur zelfs ziek maken.
Sporten kan gelukkig helpen om de overgang tussen werk en rust iets soepeler te laten verlopen. Als we flink sporten, kunnen we de energie kwijt die ons lichaam ook na het stoppen met werken produceert. Stresshormonen worden tijdens het sporten namelijk sneller afgebouwd dan wanneer we na het werk op de bank neerploffen. Bovendien helpt sporten om mentaal afstand te nemen van het werk en sneller in een ‘vakantiemodus’ te komen.
Tip 3: Vertel zo veel mogelijk mensen dat je op vakantie gaat
Wie voorpret met anderen deelt, beleeft meer plezier aan het idee om straks op vakantie te gaan. En het mes snijdt aan twee kanten: soms komen de leukste tips uit een onverwachte hoek. Je buren blijken familie op Sardinië te hebben. Van je collega krijg je een reisgids over Canada, inclusief aantekeningen. Je kunt het zo gek niet verzinnen wat op je pad kan komen als je anderen over je vakantie vertelt. Als iemand in je kennissenkring al eens vakantie heeft gevierd in de omgeving van je reisbestemming, levert dat niet alleen leuke gesprekken op, maar ook handige insider informatie.
‘Wat wil je op vakantie doen en hoe valt dat met de wensen van anderen te combineren?’
Tip 4: Organiseer een voorpretavond
Als je ooit een georganiseerde reis hebt gedaan, werd er misschien van tevoren een avond georganiseerd waarop je alvast kennis kon maken met je reisgenoten. Veel mensen zullen dat misschien wat overbodig vinden, maar na afloop van zo’n avond is iedereen er meestal heel enthousiast over. Het zorgt er namelijk voor dat je voorpret ervaart en de vakantie al heel tastbaar wordt. Ineens besef je hoe snel je vakantie al dichterbij komt!
Natuurlijk hoef je voor zo’n avond niet op groepsreis. Een voorpretavond kun je ook uitstekend thuis organiseren. Nodig hiervoor het clubje vrienden uit waarmee je op vakantie gaat, of plan een avond met je partner of je gezin. Laat iedereen die er al is geweest foto’s meenemen en bekijk samen video’s van jullie reisbestemming. Je kunt ook samen reisgidsen doorspitten en ideeën voor activiteiten en bezienswaardigheden uitwisselen. Een praktisch bijeffect is dat deze activiteiten je stimuleren om nog beter na te denken over wat je tijdens je vakantie wilt en hoe dat met de wensen van de anderen te combineren valt.
Tip 5: Draag je werk op tijd over
In veel banen is het verstandig of zelfs noodzakelijk om je taken voor de periode van je afwezigheid over te dragen. Om stress en vervelende situaties te voorkomen, kun je het beste op tijd in overleg met je collega’s bepalen wie je werk overneemt. Plan ook ruim voor je vertrek voldoende tijd in om deze collega in te werken. Vergeet daarbij niet je contactgegevens achter te laten en wees duidelijk over de vraag in welke situaties je benaderd wilt worden. Denk er goed over na in hoeverre en voor wie je bereikbaar wilt zijn. Mogen belangrijke klanten bijvoorbeeld direct doorverbonden worden met je mobiele telefoon? Of word je liever door een collega gewaarschuwd en bel je zelf de klant terug? Een telefoontje waarvoor je je bewust even terug kunt trekken, verstoort de vakantiesfeer over het algemeen minder (ook voor je medereizigers) dan een belletje dat je overvalt.
Laat ook een overzicht achter waarin je collega alles kan vinden en plan al van tevoren een vast moment in dat diegene je bijpraat over de gebeurtenissen tijdens je afwezigheid. En belangrijk bij dit alles, houd in je achterhoofd: je bent niet onmisbaar!
Bonustip: Stel een goed afwezigheidsbericht in
Maak in je out-of-office reply vriendelijk, maar beslist duidelijk dat je de komende weken niet bereikbaar bent en dat je pas reageert als je weer terug bent. Om stress na je terugkeer te voorkomen, verschuif je de datum van je terugkomst in je afwezigheidsbericht iets verder vooruit. Stel je begint op 2 augustus weer met werken. Dan zet je in je afwezigheidsbericht dat je vanaf 4 augustus je e-mail weer in behandeling neemt. Op deze manier heb je na thuiskomst iets meer rust om je e-mailtjes door te nemen en te beantwoorden.
Vakantietest | Voor je op vakantie gaat
Hoe voel jij je voordat je op vakantie gaat? Doe de vakantietest en ontdek waar je staat qua stress en voorpret.
Deze test is gebaseerd op de savoring-vragenlijst van Bryant (2003). Lees de stellingen en geef aan of ze wel of niet op jou van toepassing zijn. Denk niet te lang na, maar volg je eerste gevoel.
Goed om te weten: beantwoord alle stellingen en houd het aantal punten bij op een papiertje ernaast.
Stellingen
- Ik verheug me altijd ontzettend op mijn aanstaande vakanties.
- Ja (1)
- Nee (0)
- Ik heb soms moeite om alles op tijd af te krijgen voor de vakantie.
- Ja (0)
- Nee (1)
- Ik maak me wel eens zorgen of op vakantie alles goed geregeld zal zijn.
- Ja (0)
- Nee (1)
- Het kost me enige moeite om me de komende vakantie voor te stellen.
- Ja (0)
- Nee (1)
- Ik heb het op mijn werk vrij druk voor de vakantie.
- Ja (0)
- Nee (1)
- Ik kan lang en uitgebreid dagdromen over komende vakanties.
- Ja (1)
- Nee (0)
- Ik denk vaak aan komende vakanties.
- Ja (1)
- Nee (0)
- Ik heb het thuis vrij druk voor de vakantie.
- Ja (0)
- Nee (1)
- Ik doe bewust dingen die me helpen meer voorpret aan mijn vakantie te beleven.
- Ja (1)
- Nee (0)
Uitkomst
Tel nu het aantal punten bij elkaar op en ontdek waar je staat:
0-3 punten
Je vindt het best moeilijk om uit te kijken naar je vakantie. Waarschijnlijk heb je het op je werk en/of thuis heel druk en wil je alles af hebben voor vertrek. Je voorpret wordt hierdoor behoorlijk verzuurd. De tips in dit artikel die je helpen meer voorpret te beleven en voorbereidingsstress te verminderen kunnen jou enorm gaan helpen!
4-6 punten
Het vooruitzicht van een vakantie geeft je een goed gevoel. Toch heb je het soms extra druk voor de vakantie en kun je niet met volle teugen genieten en voorpret beleven. De tips in dit artikel kun je gebruiken om nog bewuster te genieten en de stress voor een vakantieperiode onder controle te houden.
7-9 punten
Gefeliciteerd! Je bent een echte voorpretexpert en je bent in staat om al lang van tevoren te genieten van het idee dat je op vakantie gaat. Je hebt nauwelijks last van voorbereidingsstress. Je kunt eens nagaan welke tips uit dit artikel je al toepast om je er bewuster van te worden waarom je zo goed in staat bent je op een vakantie te verheugen. Misschien kun je met deze kennis ook anderen in je omgeving helpen meer voorpret te beleven.
Leestip: De kunst van het vakantievieren
Meer vakantietips en artikelen over hoe jij zomers het beste van je vakantie kan genieten vind je op ons platform.
Wil je ontdekken hoe je het beste uit je vakantie haalt? Lees dan ook het boek De kunst van het vakantievieren van Jessica de Bloom. Ga voor meer informatie naar onze shop.