Burn-out is een veelvoorkomend verschijnsel: iedereen kent wel iemand die is uitgevallen door stressklachten. Het is op dit moment de belangrijkste veroorzaker van ziekteverzuim. Wil je meer weten over burn-out? Wat is het precies en hoe herstel je ervan? In dit artikel lichten we vijf boeken uit voor iedereen die kampt met een burn-out, dit actief wil voorkomen, geïnteresseerd is in het fenomeen of daar juist vraagtekens bij plaatst.
Boost je eigenwaarde
Grenzen stellen, nee durven zeggen of conflicten aangaan is voor veel mensen moeilijk. Voor onszelf opkomen brengt het risico met zich mee dat we niet aardig gevonden of afgewezen worden. En die waardering van anderen is voor veel mensen van belang om het eigen gebrek aan eigenwaarde aan te vullen.
Psycholoog Mirjam Engelkes ziet in haar praktijk dat achter overbelasting, burn-out, lusteloosheid of somberheid vaak een gebrekkig gevoel van eigenwaarde schuilgaat. Met Boost je eigenwaarde wil ze mensen die dit bij zichzelf herkennen, helpen om hun gevoel van eigenwaarde te versterken. Zo is het uiteindelijk niet meer nodig om over grenzen te gaan, zodat je kunt leven hoe jij wilt.
Transactionele analyse bij burn-out
Over burn-out is al veel gezegd en zijn boeken volgeschreven. Ligt burn-out aan zwakheden in het individu? Of komt het voort uit een maatschappij die steeds gejaagder wordt? De meeste boeken zijn geschreven vanuit een individuele benadering en lijken de organisatie – de plaats waar de burn-out ontstaat – te vergeten. Maar juist de wisselwerking tussen organisatie en individu verklaart burn-out. Het boek Transactionele analyse bij burn-out brengt beide invalshoeken samen.
Daar waar organisatie en individu elkaar opjagen heeft burn-out de meeste kans om te ontstaan. Hier ligt echter ook de sleutel om burn-out te voorkomen: de organisatie kan een weldadige plek zijn in een voortrazende prestatiemaatschappij!
Van uitgeblust naar energiek
We zijn massaal moe, uitgeblust en opgebrand. We hebben een overvolle to-dolijst en nog duizend-en-één andere dingen aan ons hoofd. Wat erger is: we krijgen er maar geen grip op. Wat als je aan het einde van de dag energie overhield en je gedachten uit kon zetten? Voor iedereen die snakt naar rust en meer energie, schreef psycholoog Annita Rogier het boek Van uitgeblust naar energiek. In dit werkboek introduceert ze een beproefde methode waarmee je stressklachten blijvend vermindert en nieuwe energie opdoet. Je zult zien: de uitknop bestaat!
Aanstellers of pechvogels?
Bestaat burn-out eigenlijk wel? Deskundigen zijn het er nog niet over eens. Burn-outervaringen lopen namelijk zo uiteen, dat het lastig is om er grip op te krijgen. Daarnaast is er ook weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
In Aanstellers of pechvogels? ontrafelen psychiater Lotje Steins Bisschop en journalist Roselien Herderschee het fenomeen burn-out door de visies van uiteenlopende deskundigen op te tekenen. Aan het woord komen onder andere een bedrijfsarts, psycholoog en een neurowetenschapper. Vanuit hun eigen expertise en visie geven ze antwoorden op wat er nu precies wordt verstaan onder een burn-out.
Van burn-out naar levenszin
In Van burn-out naar levenszin beschrijft auteur Jane Alice Coerts de onderliggende oorzaken van een burn-out. De zaadjes daarvoor worden al in onze vroege jeugd geplant en blijken een goede voorspeller voor het risico op een burn-out op latere leeftijd.
Ze beschrijft drie onderliggende thema’s die een rol spelen bij gevoeligheid voor een burn-out. Ook komt de begeleiding van mensen met een burn-out aan de orde. Burn-out is een uitvalsverschijnsel op cognitief, emotioneel, fysiek en spiritueel niveau. Om blijvend te herstellen, is dan ook een holistische aanpak noodzakelijk, zo laat dit boek overtuigend zien.