De verbinding tussen psychiatrie en recht is van onschatbare waarde en vraagt om voortdurende kruisbestuiving tussen beide disciplines. Juridische kaders spelen een belangrijke rol in de psychiatrische praktijk, terwijl psychiatrische inzichten essentieel zijn binnen het strafrecht en andere rechtsgebieden. Dit symposium biedt psychiaters en psychologen een unieke kans om zich te verdiepen in deze wederzijdse invloeden en de noodzaak van multidisciplinaire samenwerking.
Tijdens dit symposium, georganiseerd in samenwerking met het Tijdschrift voor Psychiatrie, behandelen we een reeks actuele en prikkelende onderwerpen die zich op het snijvlak van recht en psychiatrie bevinden. Je krijgt inzicht in de praktische en theoretische uitdagingen waarmee professionals worden geconfronteerd en de mogelijkheden om tot betere zorg en samenwerking te komen.
Hoofdthema’s
- De praktijk van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz): In het Verdiepingsonderzoek Uitvoering Wvggz (ZonMw, 2024) – een aanvulling op de Eerste evaluatie van de Wet verplichte ggz – is onderzocht wat ggz-professionals en ggz-instellingen zélf kunnen doen om verplichte zorg verder te voorkomen en de eigen regie van cliënten te versterken. We bespreken de belangrijkste conclusies en aanbevelingen uit dit onderzoek en gaan in op de vraag: wat betekent dit voor jou concreet in de praktijk?
- Mentale gezondheidszorg voor jongeren in een juridische context: We bespreken de druk waaronder jongeren staan en de juridische kaders, zoals de Jeugdwet en het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, die deze zorg bepalen. Welke impact hebben deze wetten op jongeren, hun ouders, en hulpverleners?
- Toerekeningsvatbaarheid en psychiatrische stoornissen: We belichten de complexe relatie tussen psychiatrische stoornissen en toerekeningsvatbaarheid binnen het strafrecht. Hoe worden juridische en ethische dilemma’s in de rechtszaal benaderd en hoe kunnen professionals bijdragen aan een zorgvuldige beoordeling?
Workshops
Naast de plenaire sessies in de ochtend, kun je in de middag deelnemen aan twee verdiepende workshops naar keuze. Deze workshops zijn ontworpen om dieper in te gaan op specifieke onderwerpen en praktische vaardigheden te ontwikkelen.
- Ambulante verplichte zorg onder de Wvggz in woonzorgvormen: Deze workshop onderzoekt de toepassing van verplichte zorg in woonzorgvoorzieningen en de verschillen tussen de ggz, verstandelijk gehandicaptenzorg en verpleeghuiszorg.
- Verplichte zorg bij stoornissen in middelengebruik: Deze workshop gaat dieper in op de juridische mogelijkheden en beperkingen van verplichte zorg bij verslaving, met aandacht voor praktijkdilemma’s en ethische vraagstukken.
- De nexus tussen psychiatrie en radicalisering: Deze workshop behandelt casussen van alleen handelende daders met psychiatrische problematiek en de juridische en psychologische barrières die professionals ondervinden bij het voorkomen van extremistisch geweld.