Wat zijn eigenlijk ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA’s)? Een ding is duidelijk: als er sprake is van gedachtevlucht, alogie, cryptolalie, tangentialiteit, dereïstisch denken, gedachte-uitbreiding, ongebruikelijke pareidolie of een negatiewaan, dan is moet er gedacht moet worden aan een EPA, en wel een psychotische stoornis. De clinicus moet deze bijzonderheden in de vorm en inhoud van het denken (her)kennen, wil zij haar patiënt goed kunnen diagnosticeren en behandelen.
Het vaststellen en correct omschrijven van de psychische klachten en verschijnselen van je patiënten is en blijft de kerncompetentie van ons beroep. Dergelijke descriptieve psychopathologie is immers noodzakelijk om alle psychiatrische kenmerken van je patiënten te onderzoeken. Om die reden nemen we telkens in een Jaarsymposium een deel van het status-mentalisonderzoek onder de loep. Zo maken we (opnieuw) kennis met de veelheid aan psychiatrische symptomen die ons rijke vak herbergt. Dat maakt het mogelijk om een psychiatrisch onderzoek uit te voeren dat leidend is in het gepersonaliseerde diagnostische proces en de behandeling te kiezen die het beste bij de patiënt past.
Op dit vijfde Jaarsymposium gaan we de belangrijkste begrippen bespreken die de stoornissen in de vorm en de inhoud van ons denken beschrijven. Onder het duale voorzitterschap van dr. Désirée Oosterbaan en dr. Joeri Tijdink en met de input van prof.dr. Michiel W. Hengeveld, hoofdauteur van het Handboek psychiatrisch onderzoek, is deze leerzame dag samengesteld waarin diverse experts aan het woord komen over de verschillende aspecten van de stoornissen in het denken.
Vragen die we gaan behandelen tijdens het symposium, zijn o.a.:
- Wat staat er over de stoornissen in de vorm en de inhoud van het denken in het Handboek psychiatrisch onderzoek?
- Welke formele denkstoornissen zijn te onderscheiden, en kun je ze herkennen aan de gesproken taal?
- Wanneer mag je van incoherentie spreken?
- Is een waan eigenlijk wel een oncorrigeerbare overtuiging die in strijd is met de werkelijkheid?
- Wanneer is een hardnekkige overtuiging een overwaardig denkbeeld, wanneer is het waanachtig en wanneer een waan?
- Wat is het verschil tussen dwanggedachten en dranggedachten?
Er staan vijf experts op het programma om je mee te nemen in de wereld van de stoornissen in het denken. De voordrachten worden afgewisseld met intermezzo’s van klinische voorbeelden.