Deze masterclass belicht de interpretatie van neuropsychologisch onderzoek en de meerwaarde ervan voor het in kaart brengen van cognitieve functies bij (ernstige) psychopathologie. Er zal worden ingegaan op de verschillende cognitieve domeinen, zoals aandacht/concentratie, cognitieve flexibiliteit, auditief en visueel (werk)geheugen en executief functioneren.
Deelnemers leren tijdens deze cursus om de neuropsychologische factoren in kaart te brengen die ten grondslag kunnen liggen aan psychische klachten. Daarnaast worden er handvatten geboden om op een integratieve, dimensionele manier neuropsychologische- en persoonlijkheidsdiagnostiek uit te voeren. Hierbij wordt ingegaan op het integreren van cognitieve sterkten en zwakten en (mal)adaptieve persoonlijkheidstrekken, en hoe dit ten grondslag kan liggen aan verschillende psychische klachten en stoornissen. Dit leidt vervolgens tot een geïntegreerde casusformulering, van waaruit psychische klachten en stoornissen kunnen worden verklaard en waardoor een passende behandelindicatie kan worden gedaan. Daarnaast is dergelijke geïntegreerde casusformulering van belang voor de preventie van psychische klachten in de toekomst.
In de cursus zal ook aansluiting worden gezocht bij RDoC en het HITOP model, waarbij een modelsjabloon wordt gebruikt om de gegevens uit de casusconceptualisatie in te voeren. Op deze wijze komen alle (trans)diagnostische factoren die van belang zijn voor een op maat gerichte behandelaanpak in zicht, ook de milde cognitieve factoren die verbeteringen in het functioneren kunnen belemmeren.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Hoe neurocognitief materiaal inzicht kan geven in het samengaan van cognitieve functies en persisterende psychische klachten;
- Integratie van neuropsychologische diagnostiek en persoonlijkheidsdiagnostiek voor prognose en indicatiestelling;
- Dimensionele, transdiagnostische diagnostiek, aansluitend bij RDoC en het HITOP model;
- Casuïstiekbespreking: neuropsychologisch onderzoek, in combinatie met persoonlijkheidsonderzoek. Bespreking neurocognitieve testresultaten (TOMM, WAIS-IV, TMT A/B, STROOP, 15WT, RCFT, BADS en ToM-Hints) en vragenlijsten (SIMS/SRSI (validiteit), BSI, UCL-R, NPV-2-R, NEO-PI-3 en MMPI-2-RF).