Psychotherapie heeft een veel beperkter effect dan meestal wordt gedacht en gehoopt, zo werd door Flip Jan van Oenen vastgesteld in het boek Het misverstand psychotherapie (2019). Toch blijft de overtuiging heersen dat therapie ons psychisch lijden kan wegnemen. Door deze hardnekkige mythe wanen we ons afhankelijk van therapeuten voor het oplossen van onze problemen en wordt het vertrouwen dat we zélf in staat zijn met onze problemen om te gaan ondermijnd.
Nu duidelijk is dat psychotherapie onze problemen niet oplost, zullen we ons moeten richten op het verdragen van psychisch lijden. In zijn nieuwe boek, Verdragen, bespreekt Flip Jan van Oenen dit moeilijke maar noodzakelijke proces. Er is een paradigmaverschuiving nodig: van ‘oplossen moet’ naar ‘verdragen kan’. Dit brengt een aantal fundamentele vragen met zich mee: Hoe verlopen psychische stoornissen eigenlijk als we voornamelijk op onszelf zijn aangewezen? Welke copingmechanismen staan ons hierbij ten dienste? En als therapeuten geen valse hoop willen bieden, hoe ziet een realistische beschrijving van het therapeutisch proces er dan uit?
Dit symposium wordt georganiseerd ter gelegenheid van het verschijnen van Verdragen. Het biedt deelnemers de kans om de dialoog aan te gaan over veelal onbesproken thema’s als de bijwerkingen werking van psychotherapie en het verslavend effect van valse hoop, maar ook over de waarde van therapie als levensverrijkend proces.
Onder dagvoorzitterschap van Malou van Hintum en met bijdragen van o.a. Flip Jan van Oenen, Jim van Os, Levi van Dam en Arnon Grunberg zullen tijdens deze dag wetenschappelijke inzichten, filosofische beschouwingen en praktische handvatten aan bod komen waarmee je je therapeutische praktijk zowel kan verdiepen, verbreden als begrenzen.
Het hoopvolle vertrekpunt is: we zijn in staat onszelf te redden.