Bekijk ons hele aanbod
Onderwijs
Gezondheidszorg
Juridisch
Management
Geschiedenis & Filosofie
In een tijd waarin de complexiteit van zelfbeeldproblematiek toeneemt, is het essentieel om als ggz-professional op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en strategieën voor effectieve interventies. Het symposium Spiegelingen van zelfbeeld zal diverse perspectieven en benaderingen belichten om het zelfbeeld van individuen te begrijpen, te ondersteunen en te versterken.
Een gezond zelfbeeld vormt de kern van mentaal welzijn, maar diverse psychische stoornissen kunnen dit essentiële aspect van de menselijke psyche aanzienlijk beïnvloeden. Bij depressieve stoornissen ervaren mensen vaak gevoelens van waardeloosheid en hopeloosheid. Eetstoornissen gaan vaak gepaard met een verstoord lichaamsbeeld, terwijl angststoornissen negatieve overtuigingen over het omgaan met stress kunnen veroorzaken. Persoonlijkheidsstoornissen, zoals borderline persoonlijkheidsstoornis, uiten zich vaak in problemen met het zelfbeeld en de identiteit. Traumatische ervaringen bij PTSS kunnen leiden tot gevoelens van schuld en waardeloosheid. OCD kan obsessies over persoonlijke tekortkomingen bevatten, wat het zelfbeeld negatief beïnvloedt. Schizofrenie kan leiden tot isolatie en een gevoel van onbekwaamheid. Deze complexe interactie onderstreept de noodzaak van professionele evaluatie en behandeling om evenwicht en welzijn te herstellen.
Tijdens het symposium krijg je de gelegenheid om een diepgaand inzicht te ontwikkelen in de diverse aspecten van zelfbeeldontwikkeling. Of het nu gaat om de invloed van sociale media op adolescenten, praktische therapeutische interventies voor een negatief zelfbeeld, of de relatie tussen trauma en een disfunctioneel zelfbeeld, het programma is ontworpen om de klinische vaardigheden te verbeteren.
Deze nascholing is een opname van het symposium Spiegelingen van zelfbeeld, dat op 23 mei 2024 heeft plaatsgevonden. De presentaties kunnen online gevolgd worden, waar en wanneer je maar wil.
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, gaan zelf en zelfbeeld hand in hand?
Dorien Philipszoon
In deze lezing zullen eerst de begrippen zelf, zelfbeeld en zelfwaardering aan de orde komen. Wat houden deze begrippen in? Hierna zal stilgestaan worden bij de ontwikkeling van het zelf en zelfwaardering vanuit verschillende theoretische referentiekaders. Als laatste wordt ingezoomd op wat de gevolgen van een incoherent zelf/zelfbeeld en een lage zelfwaardering kunnen zijn.
Zelfbeeld bij adolescenten en de wisselwerking met sociale media
Joey Stam
Wat zijn sociale media nu eigenlijk? Een spiegel waarin je nooit voldoet? Een tweede schoolplein? Een oefenruimte? Een manier om de echte wereld nog wat op afstand te houden? Recent onderzoek onder jongeren laat een genuanceerd beeld zien. Voor de klinische praktijk neemt dat de zorgen niet weg. Reden om te blijven nadenken welke therapeutische ruimte er vooral nodig is om jongeren te helpen een realistisch zelfbeeld op te bouwen.
Zelfwaardering: een dynamisch en contextafhankelijk begrip
Viviane Thewissen
Zelfbeeld is niet statisch, maar kan veranderen in de tijd. Zelfwaardering, als aspect van zelfbeeld, fluctueert op microniveau. Dagelijkse schommelingen in zelfwaardering zijn onder andere geassocieerd met een hogere mate van sociale angst, depressie en psychotische symptomen. Inzoomen op het fijnmazige niveau van ervaring en gedrag in de context van het dagelijks leven door middel van ‘experience sampling’ geeft nieuwe inzichten en perspectieven die waardevol zijn voor onderzoek en klinische praktijk.
Zelfbeeld: wat te doen in de opvoeding? (workshop)
Drs. Marije Kuin
In deze workshop wordt stilgestaan bij de factoren die vanuit de vroege kindertijd tot jonge adolescentie bijdragen aan een positief/negatief zelfbeeld. Er wordt middels videomateriaal en opdrachten besproken hoe een omgeving kan bijdragen aan een positiever zelfbeeld, zodat deelnemers dit kunnen uitdragen binnen hun werkveld aan belangrijke betrokkenen. Na afloop zullen deelnemers zich bewuster zijn van hun eigen manier van feedback geven aan cliënten, ouders/verzorgers en wellicht hun eigen (klein)kinderen.
ACT in relatie tot het ‘Zelf'(beeld)
Dr. Roy Thewissen
In deze lezing wil ik jullie laten proeven van de werkwijze van Acceptance & Commitment Therapy (ACT) in relatie tot het ‘Zelf’(beeld). Dit aan de hand van een klinisch voorbeeld met chronische pijn, waar ACT op een procesgerichte wijze wordt toegepast. Het ‘Zelf’ en het ‘narratief’ staan hierbij centraal. De cliënt leert perspectief nemen op zijn eigen levensverhaal en de impact ervan op diens handelen hier en nu. Vervolgens kan de cliënt vanuit een ruimer en vrijer perspectief kiezen voor gedrag ten dienste van een waardengericht leven, met pijn.
is klinisch psycholoog-psychotherapeut en supervisor NVP. Ze is werkzaam als behandelaar, P-opleider en senior onderzoeker bij ARQ Centrum ’45 en als UHD bij de vakgroep Klinische psychologie van de Open Universiteit.
is gespecialiseerd in de behandeling van zelfbeeldproblematiek. Vanaf 1975 werkte zij als gedragstherapeut/psychotherapeut bij verschillende ggz-instellingen en gaf les bij VGCt en Rino Amsterdam. Inmiddels is ze gepensioneerd en vond ze de tijd om te schrijven, wat tot meerdere publicaties heeft geleid.
is als psychiater en psychoanalytisch psychotherapeut werkzaam in haar eigen praktijk te Amstelveen en in het Zaans Medisch Centrum te Zaandam. Ze is voorzitter van de Opleidingscommissie van de NVPP, en tevens supervisor NVPP en AFT. Ook is ze voorzitter van de Afdeling Psychotherapie van de NVvP.
is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Hij was behandelaar, opleider en onderzoeker bij PsyQ. Momenteel is hij emeritus bijzonder hoogleraar bij het departement Medische en klinische psychologie aan Tilburg University.
is als GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut werkzaam bij Psychologenpraktijk Kuin te Haarlem. Daarnaast is ze docent bij King Nascholing en auteur van Werken aan je zelfbeeld: COMET voor kinderen en jongeren.
is als psychotherapeut en psychoanalyticus werkzaam in zijn eigen praktijk te Dordrecht.
is klinisch psycholoog-psychotherapeut, supervisor VGCt, EMDR-practitioner, supervisor en psychotraumatherapeut bij de NtVP en supervisor schematherapie bij de NVP. Hij is werkzaam in zijn psychotherapie- en onderwijspraktijk in Lunteren. Eerder heeft hij meer dan twintig jaar gewerkt bij het SinaiCentrum, een Joodse instelling gespecialiseerd in de behandeling van psychotrauma ten gevolge van oorlog, geweld en verlies, en hij heeft als hoofd Behandeling gewerkt bij de verslavingskliniek De Wending van het Leger des Heils. Daarnaast heeft hij als (co-)auteur meerdere boeken geschreven en geeft hij lezingen, workshops en cursussen op het gebied van de cognitieve gedragstherapie, psychotrauma, persoonlijkheidsproblematiek en de gevolgen voor de behandelaar.
is psycholoog en erkend gedragstherapeut (VGCt). Hij is werkzaam bij de afdeling Pijn bij Adelante waar hij, binnen de multidisciplinaire groepsbehandeling, het ACT-model heeft geïntroduceerd en mede heeft vormgegeven. Als freelancer geeft hij opleiding, supervisie, (leer)therapie en workshops in ACT, RFT en klinische gedragsanalyse. Recentelijk schreef hij mee aan het Nederlandstalige boek over procesgerichte ACT, ACT met hoofd en hart.
is universitair hoofddocent bij de vakgroep Klinische psychologie van de Open Universiteit.
Tijdens dit congres zullen de deelnemers een diepgaand begrip ontwikkelen van de diverse aspecten van zelfbeeld binnen de geestelijke gezondheidszorg, waarbij ze strategieën en interventies verkennen om een positiever zelfbeeld te bevorderen bij cliënten. De deelnemers zullen in staat zijn om verschillende therapeutische benaderingen te analyseren en toe te passen om zelfbeeldproblemen effectief te behandelen in hun professionele praktijk.
Dit congres is gericht op het vergroten van kennis over zelfbeeld, het verkennen van diverse behandelingsopties en het toepassen van deze kennis in de praktijk van de ggz-professionals. Het benadrukt een actieve betrokkenheid bij het begrijpen en behandelen van zelfbeeldproblematiek, met als uiteindelijk doel een positieve impact op de cliënten in de praktijk van de deelnemers.
Het inschrijfgeld voor de on demand online nascholing bedraagt € 99,-.
Inschrijven voor deze on demand nascholing kan via bovenstaande button.
Indien de betaling via iDeal wordt voldaan, sturen wij de je link naar de on demand binnen enkele werkdagen toe. Indien de betaling per bankoverschrijving wordt voldaan, sturen wij de link naar de on demand uiterlijk op de dinsdag na ontvangst van de betaling toe (bankbetalingen worden elke maandag verwerkt).
Wij bieden iedereen die zich heeft ingeschreven de mogelijkheid zich te laten vervangen door een collega. Bekijk hier onze algemene voorwaarden.
Dit symposium is bedoeld voor psychiaters, psychologen, psychotherapeuten, POH-GGz en degenen die in opleiding zijn of studeren voor deze disciplines. Andere geïnteresseerde professionals zijn ook van harte welkom.