In de hedendaagse ggz-praktijk is het vermogen om subtiele verschillen te herkennen van cruciaal belang. Deze masterclass biedt je de gelegenheid om je te verdiepen in de diagnostiek van licht verstandelijke beperking (LVB) en zwakbegaafdheid (ZB). In dit domein komt misdiagnose vaak voor, met aanzienlijke gevolgen voor zowel de behandeling als de resultaten. Onder begeleiding van drs. Femke Jonker (klinisch psycholoog, onderzoeker) en dr. Jeanet Nieuwenhuis (psychiater, senior onderzoeker) krijg je de kans om vanuit wetenschappelijke en klinische expertise diepgaande inzichten te verwerven en direct toepasbare vaardigheden op te doen.
Tijdens deze masterclass nemen de sprekers je stapsgewijs mee door het volledige diagnostische proces, van screeningsmethoden (zoals de SCIL en SCAF) tot de interpretatie van de DSM-5 in relatie tot LVB en ZB. Je leert op basis van casuïstiek en best practices hoe je niet alleen tot een juiste diagnose komt, maar ook hoe je betrouwbaar en empathisch communiceert met deze doelgroep.
In deze kleinschalige masterclass is er volop gelegenheid voor interactie en feedback. Onze experts staan klaar om jouw vragen te beantwoorden en jouw klinische vaardigheden te versterken, zodat je met meer vertrouwen diagnostiek kunt toepassen in de praktijk.
Wat kun je verwachten?
- Grondige inleiding in LVB- en ZB-diagnostiek, met focus op prevalentie, associaties en misverstanden;
- Diagnostische hulpmiddelen in de praktijk, variërend van screeningsmethoden en intelligentietesten tot het beoordelen van adaptief functioneren;
- Directe toepasbaarheid, dankzij praktische tips over communicatie en werkrelaties met patiënten en veelvoorkomende valkuilen;
- Keuze uit verdiepende sessies, waarbij je je kunt richten op overlap met psychiatrische stoornissen zoals PS, forensische casussen, ASS, ADHD of trauma.